RESEPI KEK CARROT MABELES

Hye!



aktif pulop aku ngupdate blog sekarang. err sebab rase takdak sape yang sudi bace bebelan aku kot? hihi

orite, back on the trackkk.. last 3 days ago, aku dalam keadaan tensi yang teramat sangatttt.menyebabkan aku nak jugaak baking tak kireee.

since aku ade join one group kat fb yg teramat lah best and resepi dia pun salu jadi2, (group resepi ringkas), aku terpandang satu resepi kek carrot nih. nampak sedapp. and review org yang dah try pun cakap resepi ni senang jadik and best! Then meh aku kongsi.psst mohon pemilik asal resepi halalkan resepi.semoga ilmu bermanfaat utk semua =)

Resepi kek carrot (lobak merah)
Bahan- bahan (kek)
-300g carrot parut (aku buat dlm 3 biji carrot medium size)
- 100g campuran kacang (aku gune gajus, walnut, badam halus)-this is and option.
- 250g butter
-250g gula halus
-100g cream cheese
-4biji telur
-300g tepung gandum
-1 sudu kecil baking soda
-1sudu kecil sodium bikarbonat
-choc cip :additional

Cara- cara
-putar butter+ cream cheese+ gula sehingga kembang
-masukkan telur dan pukul sehingga kembang. Warna seakan-akan putih. Masukkan tepung dan pkul sehingga sebati.
- Masukkan badam dan kekacang. Sebatikan
- Masukkan carrot parut dan sebatikan
- Panaskan oven pada suhu 150c
-Gris loyang dengan  minyak dan lapik dengan baking paper
-Bakar selama 1 jam 15 minit mengikut saiz kek dan jenis oven anda masing2

Bahan-bahan (cream cheese topping)
- 250g cream cheese
-100g butter
-100g gula icing

Cara-cara
- putar sehingga kembang semua bahan. Siap!
psst untuk resepi cream cheese topping, aku just gune half adunan,itu pun berlebih2 siap buat kek coklat lain pulop.teheeee

Ini kek yang aku buat





orang-orang yang rasa cakap sedap.takde lah rase noo carrot nyee. rase macam kek butter moist tapi not bad. sebab tu aku berani share resepi. cubelah!senang gilos. sementare kau nak tunggu nasik masak boleh bancuh and bakar sudaa^^


lepas 2 hari buat kek carrot, aku buat pulak kek coklat moist ala2 kek coklat anis tuu dek nak habeskan cream cheese topping tu.sampaikan adik aku tanya mak aku. 'umi, kek ni makanan ruji ke?kenapa angah buat hampir tiap hari?'kahkahkah konghajaq . patut bsyukur okey. teheee =D

dah dah nak sambung buat kerja..cube tawwww!

SELAMAT MENCUBA^^!!

PENGALAMAN TEMUDUGA SPA PEGAWAI DIETETIK U41

Hye!

sebenarnye aku memang dah berniat awal2 dari dapat tawaran pergi temuduga haritu lagi, aku akan update pengalaman aku. fuhh. dahla tak pernah2 pergi interview cari keje. sekali teruihhh iv spa. kau ghase pengsan tak pengsan aku nak hadap realiti serta cabaran yang melanda tetibe? hehe

since aku ni student and tak pernah ade pengalaman pergi temuduga. hehe. yelah haritu lepas habes belajar memang gamble abes x pergi mintak kerja mane2. sebab hati konon dah tetap nak pursue study.hekhek

so here we goooooo~~

1) 1st thing aku buat is, google. and aku bace segala pengalaman orang and soklan2 pebret yang selalu ditanya masa iv. Aku nasihat kan korang yang bakal iv, jgn sekadar tengok, cuba catit dan cari jwpn agar kau tak menyesal di kemdian hari muehehe

ni antara soalan yang 1st aku catit masa google. nampak tak betapa neves smpai tulisan~~~aigooo *tepukpale*





2) benda seterusnya kau kena buat is, selongkar segala sijil and kepeluan lain yang kau wajib ada (dia state satu2 dlm surat. and kalau boleh susun secara teratur ikut susunan. Ada pengalaman kawan2 yang tak pernah ada experience g spa, tak tersusun sijil2 ikut format spa, habes kena marah2 dengan pegawai berkenaan. so jgn spoil kan mood kau,.. nak iv kan? keep calm and kemas file.

turutan: ic>surat beranak (wajib) > rzut upsr> rzut pmr? rzut spm> muet> berhenti sekolah> transkrip matrik> sijil degree> transkrip degree> sijil jawatan (ikut dr tinggi ke rendah, tak kesah kalau kau pengerusi masa skolah rendah pun. dia ttp depan kalau itu plg terer kau penah pgg dlm hdp )

3) pakaian. kena tahu pakai baju apa. lelaki kalau boleh baju kemeja putih, blazer hitam and seluar slack hitam. While peremmpuan, baju kurung lah. jgn liplap or mak datin sgt youuuu. keronsang kecik. and jgn plih color yang makngah sgt.u know hat i mean riteeee. kasut bertutup yaw..

ok dah siap.
Makanya, pada hari temuduga, baca lah paper, tahu isu semasa bukan sahaja dalam. luar negara pun kena tahu okeyyy. and isu berkaitan jawatan yang kau tengah nak pergi. macam aku.confirm lah kena tahu pasal isu kesihatan masa sekarang. macam sekarang isu tepung racun, makanan hospital tak sedapp. ebola lalala

Time Hari iv. aku cuak nak mampsss weh. hanya mampu berselawat je. sbb dengar kawan2 kena kemaen mencabarrr. Aku memang tawakal habes lah. nk terkencing taknak nak taknak jee rase . aku dapat masuk no 4. patut kena iv pukul 9pg. tp dtg awal, dlm pukul 8.45pg dah kena panggil masuk..*mukabiru* hahaha

Soalan yang aku kena

sebelum masuk bilik iv, jgn lupe selawat. KETUK PINTU BEFORE MASUK! and masa melangkah try to smile as sweet as u can. bagi salam and wish morning.aku salam dengan interviwer perempuan tu. bina rapport. kemon kemonn. ^^

dan segalanya bermula...

DARI PEGAWAI SPA yg so fatherly.. (taipsambilsenyum hehe)
1) zulaikha, introduce urself. u may speak in english since we have to assess ur english proficiency. U may introduce ur name, ur parents siblings, and what ur doing rite now. so aku bebel lah ape yg ptt. omaigodd. kenapa

2) pegawai spa tanya berapa tahun clinical year aku kena hadap selama degree dulu.

3) zulaikha betul ke org ckp kencing manis ni skt keturunan. berapa % rasanya risk kepada org yng ada keturunan dm nak dapat dm? ahaa gulpp gulppp

4) 'dari mana zulaikha kenal dietetik? apa cita2 sebenar zulaikha." . aku dah start nak gelak.alahai pegawai spa baheknyee.kenapa mcm rasa tgh bsembang dgn bapak lak ni.hihi. jwpn rahsia. sebab skema hahaha

5)betol ke kalau nak ank putih kena minum soya? zulaikha percaya ke? soalan ni buat aku nak gelak.sebab masa aku jwpn.dia mcm bminat gilee. and dia gelak2. aku dahla minah kuat gelak. kau ghase menahannn cemnae je aku mase tu?KAHKAHKAH

SETEL.then dia pass kat pgawai diet utk iv aku

1) boleh ceritakan pgalaman plg zulaikha xleh lupekan mse clinical year dlu? aku cerita kes pkcik icu myastania crisis aku.sori pkcik kalau tertokok tambah kan cerita kasik drama akasia sket.kehkehkeh

2) kalau dpt jwtn ni. sggp tak kena hntar kt sabah sarawak. NI SOALAN WAJIB.jgn nk lurus benduol sgt.MOHON buat2 bminat dan x kesah.

3) kalau dihntar ke pdalaman, mcm mana nak terapkan minat terhadap pemakanan kt org2 kat sana

4) apa tugas2 seorang pgawai dietetik?

dah siappp

depa suruh aku tanya.. aku tanya lah " apa pandangan tuan haji dan puan terhadap masa depan dietetik di malaysia lagi 5 tahun' bhahah. tergugup tuan hji.tapi bukan niat aku nak tgk dia cmntu.aku cume nak jd realisitik.sbb bidang ni org rmai kt luar sne msh x knl lagi even da bertapak berbelas thun kan.

nasib puan dt jawab. and ive got very nice answer from her. dia cakap inshaAllah depa duk usaha biar dietitian kat msia, jadi macam international dt kt oversea. ade title ' REGISTERED DIETITIAN= RD' yeayy May Allah ease ^^

Aku tak kena soalan susah mana. aku bersyukur sgt. tak tahu lah sbb depa mmg tak nak plih sebba tahu aku stdnt lg, sbb tu takmo bagi soalan ssh sgt or kenapa. ada rezeki ada lah.


buat kwn2 dt lain, do revise
-gst, rmk10, nkra
-logo, visi, misi, skop kerja tugas jwtn and kementrian yg di offfer
-akta makanan 1983
- gmp, haccp
-clinical  of course
-kes yg kau pnah kena handle dlu
-fyp mase degree
and so on.semoga bermanfaat

InshaAllah.last part kau kena buat setelah berusaha bersungguh2 is tawakal dan doa sungguh2 hari2.semoga ini tebaik utk dunia khirat kau. Lillahitaala.^^

coretan berakhir.bai =)



aku rasa macam nak gila
nak nangis tapi macam tak keluar

pikir date presentation result thesis 6/1/2015 ni.buat aku termengah2
setiap hari kerja macam orang gila
tapi data collection satu hapak pun x buat lg
lain kali pilih lah tajuk development ye
kwn lain sibuk nak analyze data kite baru terhegeh2 prepare nak collect data
develop resepi,masak, hias, amek gamba, kire nutrient,  buat logo, buat sticker, buat modul, kire costing pikir packaging


masa tidur pun kau asek termimpi2 kerja kau
berat aku pun makin drop.
takpe2 pengorbanan
sigh

masa taip pun rasa panas je mata ni dah kenapa.
tak cukup rehat kot? emo semacam?

ini jalan yang kau pilih.
takdak sapa pun paksa kau dulu oi


lagipun orang cakap nak grad sekali kalau x nanges memang kau bukan student lah
master oo master.

phd belum lagi
betul lah kot phd= permanent head damage

satu je, aku nak grad on time
AKU NAK LULUS

letih. stress macam mana pun
*lap air mata*
hahahhaha bai nak kena belajar adobe photoshop pulak *garu2 kepala*
#SoriTakMengeluhJustToRelieve
;)

takde tajuk sebab saje bebel

Hai

pelik kan berkurun tak bukak belog
naseb aku ingat lagi email and password.hahahha. orang short term memory memang  bile dpt ingat password pun dia dah suke nak mati wakakakka


tetibe pagi ni masa buat kerja, aku duk teringat belog. biase lettewww. syaiton nirrojim. shuhhh shuhh. i tengah rushing nak siapkan keje.g lah kacau makhluk laen.wuwuwuw. hehe :p


sempattt. aku revert pos mcm budak2 jadik draft.padan muke. waa malunye diri sendiri  jiwang lah ape lah.paanggg kang.hahaha.

btw, from statistic reader, detected pos yg plg byk org hit which is kalau nak kurus bace ni.wakaka.xsgke aku.pos tu aku buat mase zaman hingusan sgt ni.point bg pun xstrong.maaf lah 800++ org lebih yg dah bace tp rase wasted time je wuwuw.

inshaAllah ade mase aku akn ubah semua balik belog ni jd informative n kedewasaan.hakak dah doplohlime nakkk. dewasa lah sikit skrg.KONON.hiks.nak ubah yg header tu.pehal nak bajet sgt duduk camtu.malu3. nk buang byk pos kanak2 riang.euwww.byk noo pengharapan.

JAPGI TAHUN 2020 PULAK KAN BARU HUPDATE?KAU MMG CENGGITU EH?
bye.

rindu :)


Hye!
:)


sapa kata nak move on tu senang?
susah ok..
lagi2 bila melibatkan orang2 yang kita memang sayang gile..
huwawa.memang suke tacink2 ni sebenarnya 
hehe :)


rindunye dekat geng unisza...
GENGMOX ni dekat di hati betol
which i cant described how much my love poured for them
ecececeh.but yeah, to speak on the truth aku sayang gile diaorang wehhh





emy...kawan lelaki yang fes sekali rapat masa dekat unisza..
jiwa kitorang macam sama
banyak kite kongsi kan mox?
masa break up memang semua pun cerita dekat mamat ni.
masa sakit menangis2 cerita kat mamat ni
haha.bergadoh pun boleh tahan
masa masing2 pegang jawatan dalam persatuan stat lah konflik2 kite kan hehe
but u know what? i miss u a lot. i mean our memories:)


fatah..
bile dah start renggang dengan emy..
memang rapat gile dengan mamat ni
dari dulu smpai skrg..
matrik sampai masters
kuat betol jodoh berkelas kite mox.haha
dia ni best gile.seriusss.memahami pompan
salu teman aku g shopping xboring shopping dengan dia
sebab suke bg pendapat membangun 
hehehe
mox, bukan takat shopping ok.
orang cakap muka kite nak dekat serupa
ramai jugak ingat kau ni pakwe aku sebab kite berkepit sokmo
but jyeah, kau memang one of important person in life
thanks for everything.syg kau gile:)


ikram..
xboleh ni letak gamba berdua.
kekgi makwe dia mengamuk.hehe:P
dia ni pemalu orangnye
aku x rapat sangat tapi sebab in geng kan
aku salu jugak ambik tahu hal dia.:)
yang pasti senang mintak tolong dengan dia..
baek budaknya..xkedekut :)
aku suke ikram.sebab dia pandai layan budak2 dgn orang tue
sejuk hati :)


mira..
rummate dekat 3 tahun jugak
seronok bile teringat time bahagia dulu2..
mira ni kuat study,so automatically dia mmg booster orang pemalas macam aku hehe
karang bile letih study start lah kami cerita impian perkahwinan
haha
salunye cerita masa pukul 3-4 pagi
xboleh pagi lagi ke?
ahaha.pernah juga renggang sekejap.tapi alhamdulillah
our frenship being so strong hehe
best ngan dia sbb hidup sume teratur.sayang kau jugak mox.:)


 rai..
si kanan sekali
budak sabah..budak banyak cakap
yang tiba2 datang rapat dengan aku msa2 mule2
hehe
pergi mana2 dulu mesti dengan rai
before rai jadi MPP lah..rai ni one of organiser dalam geng jugak
salu jadi kapla kalau nak g mane2 memang dia semngat lebih
sama macam aku.aku dapat rasa rai sayang gile geng ni
:)

tadaa..habes dah aku describe sorang2
padahal rasanya dalam belog ni memang salu gile cerita pasal budak2 ni
kalau salu cite ulang2 ape maksud dia?
mestilah dekat di hati!
hehe:)

ni semua gamba masa fes hang out
masing2 malu2 lagi..tapi it happened to be so memorable
kan kan?

perangai budak2..
muka budak2
hehe









video makan jagung ade lagi aku simpan....rinduuuuuuuuu





sekarang ,
masing2 dah ada jalan masing masing
emy dengan rai dah jadi nutritionist GNC,
mira research officer dekat IKU,
ikram misteri sket, but i know he's doing something great.aku tahu kau pandai buat duit.
hehe
aku dengan fatah je still belajar masters dekat UKM


kite makin jauh..
tapi aku harap sangat someday kite semua dapat bergabung..
and ulang balik semua kenangan manis ni..
rindu.serius aku rindu!
kawan- kawan..
jaga diri kat mana korang ade pun.
ade umur panjang kite jumpe lagi.
aku doakan kejayaan kite bersama
sayang korang!
:)