MY ENGAGEMENT DAY (ZULAIKHA ❤️ FARIHIN FATTAH)




Salam readers.

post hari ni bagi aku sangat special, sebabnya aku tak pernah share pun pasal hal ni or post any pics of my tunang day secara official nya dekat mana- mana my social account ;)

Soo.. memang aku rasa this is the right place untuk aku curahkan dan share segalanya....kemahen ayat chuolsss hehe ;p


and kenapa today baru nak share? Sebab nya today is 5/12/2017 means that dah setahun aku mengikat tali pertunangan aku dengan jejaka pilihan hati aku...Farihin Fattah b Amir Sharifuddin :)


cepatnya masa berjalan... rasa macam baru je lagi ibu farihin sarungkan cincin di jari manis ku  lol.. neves betol time tu... rasa macam nak lari dari tunang acah2 warda mr pilot kekekeke.

Reasons sebab taknak share secara terang-terangan sebelum ni sebab dengar nasihat ustaz2 kata tak molek share.. but then....  ni inshaAllah dah maken dekat dengan tarikh ktorg (inshAllah), and perlu nya aku share benda ni sebab maken dekat nak kawen ni, macam krikk krikkk je syaiton nirrajim ganggu ish3 stress rasa :p

Actually kami rancang bertunang di dah lama dah... tapi baru dilepaskan oleh orang tua untuk bertunang lebih kurang setahun lepas tu.. al maklumlah anak ikan ai tu tak habes study lagi time tu ;p

Ok lah taknak bebel panjang... aku share kan gambar2 sepanjang majlis tunang  kitorang.....jeng jeng jeng....


'Assalamualaikum..kami datang bawak hajat'..kata pihak perantin lelaki.eh belum2 perantin. ;p
(mana satu tunang i teka lah ;p)

cehh dalam gambar sket camni..padehal hangkut 60 orang jugak aku rasa orang ganu ;p



rombongan disambut daddy razak ai. hehe
berbincang ke ready muka di ambek gambar tewwww hihi



pelamin buat sendiri ;p thanks cik atie tolonggggg

doorgift pun iols buat sendiri.. tapi x sempat snap2 k.;p
masa ni iols tak duduk lagi hehe

saat disarungkan cincin oleh ibu farihin ='p

dah sarung cincinnnn.acah2 pegang bunge lah chuolsss hikhik

hantaran pihak lelaki untuk iols... lady birth siap dalam pakej k. kau hado?kekeke

bertemakan tema bunga kembang semangkok..hantaran weols ke pihak pattah amin ;p
sirih junjung atas kepala tengah junjung.x sempat snap2 kahkah

choc chip and crunchy caramel by iols sendirian berhad hehe

and terus dengan sesi bergambarrrrr. ayuhhhh ayuhhhh cergassss ;p




thankss ayah =')



time ni duk dalam bilik... dorang kat luar tengah bincang kekekeke
makndakkkkkk.. baek sgt terharu sobs 

kiri tu cik ati acik tukang gubah hantaran, seblah kanan tu kak icak tukang mekap gue..
semua servis sponsor hihi masehhhh sobs








thanks along jd photog x berbayar ai. kihkih

simple outfit as requested by my tunang. dia takmo aku over chulsss ciss.
baru nak jadi anzalna ;p

tok farihin :)

along n kak jaja :)

and last one....





one with him :)lama tak jumpaaaaa... jumpa nikah nanti wehhh ;p

tak sangka... perkenalan yang tak disangka dulu
bawak kita sejauh ni...


inshaAllah ade rezeki nanti sebelum kahwin iols belog kan how I met my tunang :)


Till then,
Doakan jodoh kitorang sampai Jannah
;)

Love,
ZAR :)












Itinerary percutian bajet Sabah----> Kundasang (4 hari 3 malam) PART 2



Salam chuolssss

bersambung dari part 1, percutian kami ke Sabah masuk hari ke-3 dan hari ke- 4
di mana kali ni kitorang akan memburu view gunung kinabalu dan pulang beraktiviti di kota kinabalu :)

DAY 3  (13th November 2016, Ahad)


5.30 pagi    :     Mencari  view Gunung Kinabalu
                     Dek kerana semalamnya kami kecewa tak dapat view gunung kinabalu, semua berpakat untuk                  keluar seawal 5.30 pagi. Kali ni masing2 berdoa biarlah kabus tak menutup gunung lagi ~_~
Berjaya atau tidak kami???????

TARAAAAAA~~~


satuuu

duaaaa

tigeeeeee (orang paling belakang tu kemaen hepi sorang2 ;p)



Alhamdulillah2 berjaya jugak kami dapat view ni. cantekkk. mekaseh Allah,mekaseh Am, sebab gigih bawak kami cari jugak view ni even pada awalnya macam sadis je hehe

Kalau korang nak tahu landmark view ni.. cari je Kiram Homestay, dia jalan atas dari Kiram tu je lah :)

Haaaa.. now....Bergambar lah kau puas2

hehe ;p

tak mandi pom sengih



ni kat pokok2 tepi tu. kawasan larangan yang kitorang ceroboh ;p feeling obersea ;p

and kami jugak sempat pergi ke depan Dairy Farm balek, untuk sekali lagi mengejar view Gunung Kinabalu sebelum dikaburi kabussss



Muke puasssss . Alhamdulillah! New Zealand weh ;p




bertukarrrrrr ;p





belakang tu penuh dengan kawan kak afyyyyy ... moooooo ;p

Ok back to Kota Kinabalu  with smilessssss =')))

Tepi Jalan tu still nampak view Gunung..apa lagiii..zassss~~



Sumandak ;p



9.00 pagi       :   Otw balik singgah memanjat 
                        Jambatan Tamparuli ,tiada bayaran masuk
                        lompat lah jalan lah puas2 kat jambatan ni hehe




10.00 pagi     :   Gaya Street

    Rehat, makan dimsum (restoran depan Gaya Street) dan jalan2 di Gaya Street sementara 
    menunggu untuk ke Jesselton Point for island hopingggggg. ~~~

                           

Dimsum : RM5.00/bekas  =D



11.30 pagi      :         Bergerak ke Jesselton Point

                  Kat sini banyak Agensi yang akan tawarkan kat korang pakej pulau murah2.. For us, kami 
              pilih  Island express
              Pakej yang ditawarkan kat kami (dewasa):
             2 island hoping (Manukan + Sapi Island )= RM38.00 
                                              or                                                                                          
               2 island hoping (Manukan + Sapi Island +snorkeling) = RM52.00


1.oo petang    :      Manukan Island

       Cantek Manukan Island ni.. tapi masa kami pergi ni agak ramai orang. rushing sket, sebab 
    boat ke Sapi Island dijadualkan jam 2.15 petang. Tak banyak yang dapat buat, just 
bergambar dan main air sikit2 hehe



 tengok lah air laut dia.. crystal bright color! so cantek .. nagesssss T^T

bff's trademark =')

          
   
2.30 petang      :   Sapi Island 

Kali ni pakcik boat yang bawak kami offer kami berlapan untuk maen parasailing dengan 
harga yang murah kalau nak dibandingkan dengan apa yang agensi tawarkan! selepas 
berfikir dan berbincang kitorang tanpa berfikir panjang terus bersetuju! bukan senang ok  nak dapat               pengalaman tu walaupun nampak macam menggerunkan dan aku gayatttttttt  wohaaaaa >,<
                              Parasailing : RM50/person/15 minutes

 Kami dibawa ke tengah laut untuk diluncurkan =D..perasaan dia Allah je tahuuuuu. Tapi 
 best giler wooo


Arel ngan Aqily

Ade budak tu jerit dari naek sampai turun ;p



Shuben and wifeyy.sweet anggat ;p


3.15 petang     :   Meneruskan perjalanan ke Sapi Island. Tak sabar2 nak turun pulau sebab tadi tak 
                                           mandi. Sadly rushing jugak sebab boat balek check point kul 4. Baru nak jadi 
                                Pandalela Rinong ;p










5.30 petang     :    Sampai je kat jeti,
                cepat2 g Tanjung Aru Beach untuk menikmati sunset .
                 Berlari2 weols  okeyy.Tiada bayaran jugak kat sini :)



8.30 malam :      
Menikmati makan malam Lokan bakar, 
Puding kepala dan kelapa bakar di Tuaran!
sedap wehh sile cuba ;)

 Lokan Bakar kecil 50pcs : RM15
 Puding Kelapa & Kelapa Bakar : RM5/pc




DAY4 (14th November 2016, Isnin)


8.30 pagi  : Bertolak balik ke Kuala Lumpur... :)

Tamatlah Itinerary Sabah.. Percutian yang sangat seronok bagi aku okey. Ditambah kawan2 yang best. membukak hati aku untuk blogging balek.kekekekek. ok lah.maaf letak gambar banyak sangat sebab rasa semua pun best!. heeeee. Sabah cantek dan best, memang percutian yang takkan dilupakan lah. Sayonara Sabah, ada rezeki ketemu lagi =")





Itinerary percutian bajet Sabah ----> Kundasang (4 hari 3 malam) PART 1


Salam uols,

sebenarnya aku dah lama verangan nak bercuti ke Sabah ok. sape yang tak tergoda bile sokmo viral gamba2 or itinerary orang ke sabah bergmbar sakan dengan lembu2 dan pemandangan yang cantik.kau ghaseeee

Sabah memang terkenal dengan tempat2 yang cantik dan hasil laut yang murah.. Untuk korang yang plan nak pergi sana mungkin boleh usha2 tiket flight time promo. Boleh dapat murah. Kami last minute plan n beli tix agak mahal.. return ticket estimated around RM270.


Kami ke sana dari 11-14 November 2016 which is 4 hari 3 malam. Dengan bantuan ex room mate Unisza aku, maliah yang ikut suami dia kerja kat Sabah, dorang volunteer jadi tourist guide kitorang, and semua plan mmg smooth alhamdulillah.

Day 1 (11th November 2016-Jumaat), Kota Kinabalu
Seawal 5.30 pagi kitorang dah bertolak ke KLIA2

7.30 pagi :  Flight KUL -----> BKI
bangun awal pagi bukan penghalang nak posing penuh bertenaga k. kuikuikui ;p

Safely landed dekat Sabah around 10.30 pagi camtu, Maliah dah standby amek kat airport :) . Hari macam mendung sikit masa tu. Tambah merunsingkan lagi, masa tu beg sandang aku tetiba putuss (ciss) so decided pergi cari beg dekat mall murah2 tapi ok, which is kat Centre Point Mall. Suasana dia macam kat dekat mall semenanjung jugak.. harga pun ok.. :)

sambil2 cari beg tu sempat lah merasa aiskrim gulung ni. Nice jugak.
Kak afy cakap kat johor pun dah ade hehe


2.00 petang - jalan2 area Pasar Filipino. Since Centre Point  ni dekat je dengan Pasar Filipino yang terkenal dengan kerepek2 Sabah and mutiara2 tu, kami decided untuk jalan kaki je. Even masa tu hujan, saje nak merasa hujan emas kat negeri orang ;p

Filipino market
masa ni tak beli apa2 lagi, sebab nak compare harga dengan pasar malam Filipino yang khabarnye lagi murah


                            



4.00- 5.30 ptg      Balik rumah Maliah, mandi2, rehat  and makan.

6.00 ptg  Maghrib& Isya' di Masjid Bandaraya KK, Likas. Nama lain masjid ni is Masjid Terapung Kota Kinabalu. Cantek dan bersih masjid dia. Teringat dekat Masjid Terapung Kuala Ibai, Terengganu hehe

7.00 mlm Jalan2 UMS.. hehe melawat kampus tak jadi diriku ;p khabarnya sis pernah mintak medic UMS  first choice ye dulu, tp UMS x berminat dengan iols ;p

8.00 mlm : Pergi pasar malam Filipino  utk shopping & dinner seafood  :D (waktu yang ditunggu2 yahoooo ;p). Kitorang decided untuk shopping cenderahati and kuih cincin ke gelang ke rantai ke terus first day tu, sebab lepas tu nak fokus kat percutian terus. gitewhhh. kau hado?;p.

Tips: Btw utk yang pertama kali ke Sabah, memang aku cadangkan korang shopping barang2 mutiara tu kat Pasar malam tu sebab harga lagi murah :D. Macam harga gelang Pandora mutiara tu kami survey di Pasar Filipino rata2 RM15, tapi di night market rata2 RM10. dan kalau beli 10pcs ke atas boleh dapat RM9 :D


brooch mutiara yang kecik2 atas gabus ni pulak, boleh dapat 4 gabus RM10  =D

ni brooch mutiara aku beli utk mak aku. besa sket. datin2 katako. RM10 satu kotak :)
banyak lagi design santek2 . rambang mataaan -..-" (so perempuan)


Untuk kuih cincin and amplang plak kami beli di gerai2 sekitar Pasar Filipino tu jugak :D.. Hari first je duet dah menipis T^T. So Zulaikha and Afifah -..-'. Dinner tu kami makan seafood di gerai2 sebelah Pasar Filipino tu jugak. Banyak sangat gerai2 seafood kat sana yang akan menggoda korang. 
Tips: Pilih fresh seafood yang dia masakkan, jangan sesekali amek yang dorang dah siap bakar tu. Risau dia bakar berulang2 yang semalam2 punya. Nanti kau sakit perot padan muke esok takleh jalan hehe ;p

sedap sangat udang butter basah + Ikan steam masak nyoya dia.. Nangesssss T^T
Kedai ni kalau dari entrance tu di belakang sekali belok kanan, hujung
(maap x sempat tengok nama kedai sebab sis lapo gaisss ;p)



Kami makan berdua ni, tambah dengan nasi and dua biji air kelapa 2 biji total RM50 . Ok lah kot, rasa kalau tiga orang makan pun ok untuk portion lauk and nasi tu :P


Day 2 (12th November 2016-Sabtu), Kundasang, Sabah

 trip kami ke Kundasang ni berlapan (Aku, Kak Afy, Maliah , Am (shuben maliah) & kawan2 Am - Zain, Aril, Faris & Aqily). So kami sewa Unser selama 2 hari (RM150/hari). Minyak pulak lebih kurang RM60 selama dua hari jalan2 ni :). Di Kundasang pulak kami menginap di Homestay Rihanna untuk semalam =D. Murah, selesa dan bersih :). Malangnya, x sempat nak ambil gambar homestay since check in pun dah gelap malam =..='

Homestay Rihanna: bilik single (satu queen bed)- RM80/malam
  Family room (1 queen bed + 1 single bed) -RM120/malam

5.30 pagi      :    Bertolak ke Kundasang
7.40 pagi      :    Sampai di Kundasang. Alhamdulillah cuaca molek, nampak je  bulatan ade Park Choy tu,                              ye lah ko dah sampai Kundasang hehe

Berhenti sarapan + singgah toilet di Pekan Kundasang dulu
Tandas Pekan Kundasang :D
Pasar pagi dia ada kuih 30sen sebijik kuih lagi =D


8.30 pagi      :   Desa Dairy Farm, Kundasang

                       Tips: Sebaiknya kalau nak nampak view Gunung Kinabalu yang cantik tu datang lah                          before pukul 7 pagi. Sebab kalau makin lambat kabus akan tutup view gunung.
kecewa weyyy g Kundasang kalau x nampak view Gunung Kinabalu!

      Macam weols pon, sampai2 kabus dah tutup gunung.. kecewa x terkata hehe...

     Tiket masuk Dairy Farm : RM5
Ais krim : RM5.30
    Susu kotak 500ml: RM 3.50

                           
pintu masuk Desa Dairy Farm =D



WAJIB BERGAMBAR KAT BATU BERSURAT DAIRY FARM NI K CHUOLSSSS 


freshhhh sangat rasa susu diaaaaaa

eskem famous dairy farm. Coklat lagi best dari yogurt tu ^-^'
                                        

depan bangunan jual eskem ngn susu ;p
orang busuk memang lembu suke dekat ;p












fefeeling ket ;p

the boyss


Bergambar bergambar dan terus bergambarrrrrrr ;p


and kalau ada kat Desa Dairy Farm tu
jangan lepaskan peluang bagi makan lembu/kambing awak rumput & susu kalau ada duit lebih okeyy

Rumput : RM1.50
Susu : RM1.00

anak angkat kak afyyy ;p

eee geli okey nk bagi susu pun dia duk jilat2 dulu botol tu.rasa nak lari lintang pukang ^_^"

kantoi penakut sampai kena tolak2 ;p

tolak tolak orang rupenye dia jerit lagi lebih ;p


12.00 tghari      :   Bertolak ke Tagal Luanti, Ranau (Spa Ikan)

                          Haaa kat sini kita main spa ikan.. Ikan kelah yang baling hanjing pon, hanjing mati k.                             wuwu. gelinya kaki kena gigit2 ikan. selama ni kita gigit ikan.ni dia pulak gigit kita.                   How dare chuuuuuuu ;p

Bayaran masuk : RM5

                 


kak afy ni pelik betul tetibe berani kat sini ;p

geli kena gigit ikan.. aku terkejut.. lompat , hempap ikan2 tu ;p

macam juon je nak panjat kaki kak afy eeeeee ;p

3.00 ptg      :     Kolam air panas Poring

                     
Bayaran masuk : RM3
Canopy walk : RM3

                        Kolam air panas panas ni antara tempat yang best gak korang wajib lawati masa kat                           sini. Ramai sangat orang kat sini, but then ok lah tempat dia, takdelah berebut pun nak mandi tu. Ade bahagian air panas, air sejuk and air panas untuk rendam kaki je. hehe 
untuk orang malas cam aku kak afy n maliah ni, kitorang rendam2 kaki, rilex2 je.


Kaum lelaki pulak hiking nak mandi air terjun kat atas :P

Btw, canopy walk tu pun ada kat atas tu jugak ....kena hiking sikit.
 tapi rasanya tempat tu x bahaya sangat pun kot.
 Since aku tengok budak2 tu slumber je pakai selipar and bertuala masa nak g ;p


bace amaran dia shomelll ;p

sungai comel bawah jambatan hehe




canopy walk


setiap tempat k bergambar.kau ghase x ke gallery mencecah 15k ;p

budak busuk tak mandi limeblas hari
geng2 malas nak berendam ;p

                 
Actually, before  masuk poring ni kitorang lunch dulu... kedai makan depan pintu masuk dia tu.
mahal sket makan kat situ. Tapi ok lah dari kebulur ;p


6.30 mlm: Check in Rihanna homestay and kedebukk pengsan sepanjang malamm fenattt chuolssss ;p
                  sambil berdoa esok bangun dapat tengok gunung Kinabaluuuu ooo kinabaluuuu (angau ) hahahaha
berjaya atau tak weols?? kita tungguuuuuu
hehehehe

Bersambung di Itinerary Part 2 
jeng jeng jenggg