Wednesday, May 31, 2017

ITINERARY YOGJAKARTA 4 HARI 3 MALAM


Salam gaisss

Kalau korang ade layan  Ada apa dengan cinta 2 , mesti perasan tempat tempat yang Rangga bawak Cinta dating lari dalam tu semua cun giloss kan... itulah tempat yang kami jajahi untuk trip kali ini. *gitewhh intro dia*

untuk trip kali ni aku bersama dengan 6 orang Dr muda made in Unisza
(kak afy, nadiah, zati, mun, najlaa and arifah^^)

So, finally dah boleh tick Yogjakarta done dalam bucket list sebelom dapat baby!!! ;p.

Lets cikedoutt itinerary yang iols kongsikan untuk korang yang berhajat pergi melancong ke sana
(Jangan risau Jogja cantek gileeeeeeeeeeeeee, kau faham kan maksud cantek dia tu tahap mana kalau dah eeee aku panjang cenggitu hehehehehe *over*)

Its a long post bebeh.. Are u readyy??? =P


Tix return : RM350+ (beli time promo boleh dapat lagi murah)
Rate: IDR 1 juta bersamaan RM334 (I tuka kat masjid jamek k)
Supir :350k/person-Arief Gondrong (Facebook) *recommended*
mas ni serius pawer terok drive. Amek je supir, korang akan penat setiap kali balek kunjung satu tempat, TRUST ME im ur trip planner *tetibeh* hehehehe




Day 1 (16th May 2017)
- Candi Prambanan
- Tebing Breksi
- Merapi tour
- Alun alun Kidul

check in Omah Delik (150K/person~ 4hari 3 malam)

1(i) Candi Prambanan
Entrance fees :(  plus pakej dengan Borobudur IDR350k ~(RM117) -student price)
Parking fees : IDR 10, 000k ~ (RM3)

jangan lupe bawak kad matrik!!

Kalau pegi Jogja, tak pegi candi memang macam tak lengkap k percutian korang tu. even nak sampai ke setiap candi ni dari pintu masuk, korang kena menapak jauh approximately 2-3 km pegi dan balek.. tapi view dia seriously superb! Macam Candi Prambanan ni kan...dipercayai ialah kuil Hindu yang tercantik di dunia k.. memiliki ketinggian 47meter , and candi dia lagi tinggi dari Borobudur! Personally I prefer view kat Prambanan sbb lagi cantek kat gambar ;p

k muke dia dulu K



kalau dah nampak view ni time tu tiak kau mesti dah lecak ;p
bila kak tie beraksi gaiss ;p

macam lukisan kan ^^


1(ii) Tebing Breksi

Entrance fees: Free
Parking Fees: 5k, + tip kepada penjaga parkir seikhlas hati -_-" ~ (RM1.70 + )

Pulang dari Candi Prambanan, kami terus singgah ke Tebing Breksi... Ok mas supir kami cakap Tebing Breksi ni salah satu tempat pelancongan terkenal jugak di Jogja, sebabnya tempat ni selalu jadi pilihan artis Indonesia untuk buat rakaman video muzik dorang ok.. Antara artis yang mas Arief sebut haritu Agnes Monica dan ramai lagi hehe. 

Basically tempat ni macam tempat binaan batu bata berukir camtu je lah.
 Fyi ukiran kat sini semua nya ditempa dengan tangan manusia,....bukan mesin k. ko mampoooo? ;p

ni tebing kecik sebelah tebing utama tu 

amboi kak arifah, tengok lah tuuu nak foto bareng2 pulak ;p
sorang nak single, sorang nak promote diri
yang penting i bini setia ;p 

disebabkan kau kena memanjat tangga yg curam nak sampai atas ni, please lah amek gambar puas2 k,
baru lah berbaloi,
bak kata gambar atas tu, cukup toilet yang memisahkan kite. kaitan sangattt cia ciaa ciaa ;p


1(iii) Merapi Tour

Ojek fees: IDR 100k/person ~(RM33±)
Parking fees : IDR 10k ~ (RM3 ±)

 Ok... untuk ke puncak... yang nampak Gurun Merapi secara dekat tu... memang kena sewa ojek taw, ojek ni actually Jeep laa.. serious jalan dia memang mencabar and agak jauh jugak. confirm bergoyang semua lemak yang ada kat badan kau  ;p.. kalau preggy jangan mengada nak datang tempat camni ehh.. upt negative cm weols je boleh ;p

tengah tu pujaan hati kak afy.. ehh silap2 tu lah supir kami mas arief ;p



Before sampai last check point yang nampak Merapi tu, korang akan stop di 2 check point. Check point first ada apa?

TARAAA.. cube tengok batu besar tu macam bentuk apa?
hehe masyarakat Jogja percaya batu tu berbetuk muka alien k...
fyi dia terbentuk selepas kejadian Letusan Gurun Merapi 2010 lepas.. gitewhhh
second checkpoint pulak korang akan berhenti kat rumah tinggalan kesan letusan dulu...

tengoklah... tinggalan kesan letusan tu... terok kan...
tak dapat bayang macam mana mangsa yang terperangkap dulu =(  Al fatihah


last check point
nak tengok gunung merapi, tapi gunung merapi tak nampak
HAHAHAHAHAHA k k k sedih *nangisbucukatil* 
kabuss oo kabussss ..so sisstursss pun terpaksa balek dalam keadaan sugul
(sugul ke camni?) ;p


1(iv)- Alun alun kidul

Entrance fees- free
1 trip alun kidul - IDR 30,000k/ per kidul trip ~ (RM10)
Parking fees - IDR 2,000K ~ (RM0.70)

Alun alun Kidul ni actually basikal berlampu bermotif kan cartoon cartoon yang comel. Comel sangattttt dorang hias setiap basikal. Sissss is gerammmmmmmmm ;p

aku tak tahu lah kenapa dalam banyak2 kidul kartun yang comel, kitorang dapat Kidul yang takde kartun LOL


jangan terkejut di tengah kesibukan orang bermain kidul, anda akan berjumpa ahli bina badan juga ;p jk jk

kawaiiiiiiii ='D





ok nak jugekk hello kitty hamek hamek.. k k nextttt


Day 2 (17th May 2017)
- Puthuk Setumbu
-Gereja ayam
-Candi Borobudur
-Kalibiru
-Malioboro Street

2(i) Puthuk Setumbu

Entrance fees: IDR 30, 000K/person ~ (RM10)
Parking fees : IDR 5,000
tourist Guide: seikhlas hati (kena amek, sebab dari Puthuk Setumbu nak ke Gereja ayam jalan dia agak licin dan berbukit)


Haaa ni lah salah satu tempat cantek yang masuk dalam AADC 2 tu... nak ke puthuk setumbu ni seelok nye sampai dalam 6.00-6.30 pagi waktu Indonesia untuk dapat view Sunrise yang cantek ^^. Tempat ni dari bandar Jogja agak jauh ye.. dalam 1 1/2 jam jugak...

masa kami sampai kat atas tu.. matahari dah nak keluar.. tak sunrise sangat lah.. but still cantek lagi view dia subhanaAllah :)

kat atas ni bukan je ada sunrise k, tapi kat sini pun ada props2 untuk bergambar berlatar belakang kan view gunung
heyy kan dah hiking susah2 tadi, amek gambar puas2 kat sini k ;p

dua orang yang malu tapi mahu ;p

beraleh ke version yang hyperaktif EH :P

gayatttttt tapi santekkkk
k k kak afy pun nak k ==" hahahha jk jk kang ngajok mampos aku

rasa macam berdiri nak buat persembahan lak kahkah


ok..masih tak habis lagi gambar di Puthuk setambu.. haha.. saje bagi korang jeles.K sambung gambar lagi K hahahahaha


yoga ke kak?


amboi mama love love pulak ek ;p

last but not least...
jangan lupa layan maen buaiyan dengan hembusan angin gunung Puthuk setumbu!!! 


fefeeling Fazura lak maen buai sambil angkat sunglass gini  *muntahhhh* ;p



2 (ii) Gereja Ayam

Entrance fees : IDR 30, 000k ~ (RM10)

Ok nak ke gereja ayam ni..korang memang kena ke Puthuk Setumbu dulu... and terus kan pendakian.. fuhhh boleh tahan penat dia..ada lah dalam 3 km kot dari Puthuk Setumbu tu.. pancit terok.... tapi pakcik yang guide kami tuu rilex je.. tercabar weols yang mude ni taw  hehe

Gereja ayam ni actually tempat keagamaan yang menghimpunkan lebih kurang 5 agama. Ini termasuk agama Islam, Kristian, Hindu ok.. ada tempat sembahyang untuk setiap agama dalam bangunan ni.. Selain tu, dalam ni jugak ada penjara yang akan menempatkan golongan drug addict pada malam hari je. =3 *scary*

the view......subhanaAllah =')

Gurun Merapi... yang tak nampak semalam ='D


penat penat mendaki... dan mendaki lagi untuk dapat view atas kepala Gereja ayam ni.. korang akan dapat percuma ubi rebus goreng.. dappp! cicah pulak dengan sambal tu.so yummyehhh!


 K







turun dari Gereja ayam tu.. jangan lupe amek gambar berlatang belakang kan bangunan ni k... :) 



2 (iii) Candi Borobudur

Entrance fees :  (dah bayar pakej sekali dengan Candi Prambanan semalam)

Parking fees : IDR 10,000k ~ (RM3)

Ok jarak Candi Borobudur ni dari Gereja ayam ni agak dekat lah..dalam 30 minit je rasa..sempat lah korang nak tidur kejap..confirm pengsan lah, penat weh hiking ke Puthuk Setumbu ngan Gereja ayam tu..

Masa  sampai Candi Borobudur tu.. masing2 muka x bermaya, sebab x hilang penat lagi. sampai ada yang request kat mas arief pusing banyak2 kali kat tempat parkir tu, sebab nak masa rehat tambahan ;p




Ingat ahzab penat hiking tadi dah habis.. ghupenye Candi Borobudur ni lagi menguji kesabaran.. jauh sangat nak kena jalan dalam 3km jugak rasa, sebelum dapat jumpa monumen dia tu T^T..  *nanges*


But dont worry, ada perkhidmatan bas mini disediakan..macam tahu2 je weols dah layu di tasek madu hehehehhe IDR 7,000k sorang k puhhh
nampak tak ada tangga kat tengah tu.. yeeee.. ghupenye monumen Candi tu ada kat atas..
maksud nyeee maksudnye???? Kena panjat tangga tinggi lagi T^T

kak Afy je dalam gambar ni, bermaksud.. hanya I dengan kak afy je gigih untuk panjat sampai atas utk tgk view ni
Yeayy we've made it kak! hanya golongan tegar nak gambar cun je sanggup k ;p

cari kepala orang tersembunyi ;p


 Kejap je dekat sini..sebab masing2 mood dah spoilt, penat jalan satu hal, penat nak tepis penjaja yang sebok mengejar satu hal ;p. kat sini dinasihatkan jangan beli kat penjaja2 yang duk kejar korang tu k.. sebab dikhuatiri korang akan diserbu segorombolan penjaja lain ;p


sewa payung IDR 5,000k chuolssss


tak naek pun posing kalah orang yang naek, K ;p
yang ni takpelah

 Ok sepanjang pintu keluar dari Candi Borobudur ni, akan ada pasar panjang yang jual macam2 barangan sourvenir , sama macam Candi Prambanan.. So, kalau nak beli sourvenir kat sini sangat digalakkan. Sebab nya harga nya jauh lebih murah berbanding tempat lain. Jangan jadi cam weols.. menyesal tak sudah hehehehe


2 (iv) Kalibiru

Entrance fees : IDR 5,000K 
Spot photos : IDR 2,000K
Photos : IDR 2,000K
Parking fees: IDR 2,000K


Nak ke Kalibiru ni memang jauh taw..tu tak tambah lagi dengan likuan jalan dia yang cerun.. scaryyyy gileee weh. kecut2 perot kitorang bile supir kitorang tekan minyak nak pecut naek bukit  hahahahha =3


Tapi sesuatau kejadian  berlaku.... di mana.. kami terlewat sampai ke tempat kejadian... punyalah bersusah payah nak sampai sana.. sampai kat kaunter tiket, ghupenye tiket dah sold out T^T keciwa terokkkkk hahahahhahahhaha dahla view Kalibiru yang semua orang tunggu2 T^T *redho*


2 (v) Malioboro Street

Tempat shopping barang2 sourvenir. Jangan beli sini taw, harga jauh lagi mahal dari kedai Candi Prambanan dan Borobudur... and jangan makan kat sini.. ramai tourist kena sembelih kau2 sini... makan dedek (itik) pun kena  400k ='D


Day 3 (18th May 2017)
- Sunrise di Kebun Buah Mangun
- Hutan Pinus
- Timang Beach
- Gua Pindul
- Sunset di Bukit Bintang


3 (i) Sunrise Kebun Buah Mangun

Entrance fees: Free
Parking fees : IDR 3,000K

Ok untuk hari ketiga ni pun, kami request untuk melihat sunrise nya ke mas arief hehe. cantek ke tak Kebun Buah Mangun ni???
cantek sangat sunrise diaaaaa! *nanges* the best among the best sunrise!
       


semua macam terharu sebab view cantek sangat dahtu tak payah jalan/hike jauh =') worth every penny!

 3 (ii) Hutan Pinus

Entrance fees : IDR 2,000 K/person
Parking fees : IDR 3,000K

Hutan pinus ni memang cantek..lagi cantek kalau korang bawak Gopro..sebab dapat wide view..pokok pinus banyak2..cantek!

family portrait sangat  tahap skema dia ;p

                                





selfie ke dik? gotchaaaa!;p
             

3(iii) Timang Beach

Entrance fees : IDR 200,000K ~ (RM67)
Ojek: IDR 60,000K ~ (RM20)

Salah satu tarikan Jogja yang kalau kau tak pergi kau kena menages! hahahaha sebab bagi aku..antara semua ni..memang Timang Beach paling cantekk....view dia serious 5 bintang...SubhanaAllah..memang tersangat cantek..even cam scary sket sebab tebing curam hehehehe




kak tie and mama:)

Me with my notty PA. nadiah ;p

bibik kitorang. eh tak takk my sweety arifah n kak afy *bodek*







nak duduk kat tebing ni..masing2 cakap wehh gile ni kite buat keje gila..tapi still duduk and posing LOL ;p










Add caption


buat pe tu kak












najla mana najlaaaaa ;p


3(iv)  Gua Pindul

Entrance fees + peralatan cave tour = IDR 40,000K ~ (RM13.40)
Parking fees = IDR 5,000K
Toilet tuka baju= IDR 2,000K (ada gak yang free, tapi I prefer yang ni sebab tak ramai orang paling penting bersih gaisss)
Personal Photographer = IDR 100,000K/group ~ (RM33)



 Ok untuk aktiviti terakhir kami di Jogja sebelum balek keesokan hari nya, weols main air!! ok dekat Gua Pindul ni korang akan ditawarkan dengan beberapa pakej, antara nya cave tour, oya rafting di Oya dan macam2 lagi.



group photo dulu gaisss


untuk cave tour ni setiap orang akan dibekalkan dengan satu set pelampung besar dan kasut

untuk setiap group akan ada safety guard yang menjaga depan belakang dan tengah korang so jangan risau k ;)
photog pulak ada depan...so get ready je muka dengan senyuman k hehe
masa ni mas tu cakap masyarakat dulu percaya kalau mandi air titisan batu kapur tu, dorang akan menten cantek
tengoklah tu sape yang paling gigih nak menten cantek ;p



kak tie tapi batu kapur besar kita tak considered as beauty aid jugak taw


expectation
 actually dari gua pindul ni, dorang percaya ada cahaya dari syorga.. so bila amek gambar salu akan terang bercahaya..tapinyaaaaaaa...
reality ;p
 ini yang kami dapat hahahahhahahahhaahha LOL

dah habes tour cave..byebye kelawar ;p 
so kesimpulan nya kalau nak capture gambar cantik, berdoa lah takde ramai orang dalam gua tu..
cam kitorang time tu lah ada rombongan cik kiah dari sekolah mana ntah buat tour cave sekali
*nanges* T^T


3(v)  Menikmati sunset di Bukit Bintang Jogja

Entrance fees: Free
Parking fees: IDR 2,000K

Kenapa bukit bintang?..sebab nya pada malam hari...korang akan dapat lihat view Jogjakarta dengan kelipan lampu dari atas puncak.. kalau nak cantek and tak ramai orang, pergi Bukit Bintang Jurang Jero...baru je bukak bulan 4 lepas... xde orang.. dan view lagi jelas ;)


cantek gileee subhanAllah speechless tengok sunset diaaa
Allah bayar berganda2 tak dapat tengok Gunung Merapi 1st day,
 2nd day sampai last day asek view background Merapi je =')



I dengan PA I


langit pink =')



terbangggggg spot me ;p

inilah yang dikatakan bintang jogja =)


Day 4 (19th May 2017)

Pulang ke Malaysia! Rindu ayam gemok ;p nanti I ada masa I update pasal makanan Jogja trip plak k ;p (rajen nauu)

Thanks Jogja for the tranquility view.. orang nya baik..tempat nya nyaman banggat.. and also many thanks to our Mas Supir, Mas Arief :) till we meet again Jogja!



Adios!:)

Ika,
XOXO












3 comments:

fhad fhadzilah said...

No wonder suh orang hupdate trip to Korea. Dia dah siap hupdate dulu. Tunggu Raya la i hupdate ye sis. Stay tune.. Mau 7 entri. Bahahhahahha.. Santek gila!!) jealous terokkk) Jogja I'm coming sooonnnnn... #eh? ;p

zUlaikha rAzak said...

HAHAHAHHA lambat lah sis... dia kena buat masa still fresh dalam otak, baru takda yang tinggal ;p buat lah 10 entri pun I tetap akan baca n komen satu satu hahahahhaha.. waiting to get envy with ur korea trip ;p cantek gile jogja.. mohon ajak #EH? hahahaha

fhad fhadzilah said...

In shaa Allah sis dah buat notes masa kat Korea lagi lol