perjalanan menjadi dietitian di sem 7.ehek

Assalamualaikum.

testing testing..lame x mencoret kat sini..rindu!:)

yeah, semangat nak mencoret sebab hari ni start new posting which probably our last posting for this sem okey.nampak tak kat situu.kalau nak ikutkan berapa bulan je lagi nak grad.rase macam baru je masuk sem ni, haihh sekali dah nak habes pun rupenye.

hectic life, stress no ends, etc nampak nya dah semaken sebati dengan aku and kawan-2 sekelas kot.yeah, like one said, we're pioneer, first batch kan. pay less expect more..damn unfair--'

penat weyh.practical sampai maghrib baru nak jejak kaki kat bilik, mane nak pikiaq pasai final year project which is hanging macam roh tak diterima bumi.malas nye nak pikiaq.mengeluh macam bontot ayam u know, once u start it will never stops.so i better off this.

well said, bile kite mengeluh, orang mesti keep on questioning.eh dietitian je pun, keje bercakap sal makan je pun, ape yang letih sangat tu.kadang-2 tersentuh jugak hati yang tak berapa pandai nak sabar ni.dari zaman belajar weh, ni dah ke zaman nak habes belajar dah.kenape nak persoal kan bidang kerjaye kami.bile kena jual-2, bile kena masak2 orang mesti cam perleceh, dietitian ni macam tukang masak hospital pulak itu lah ini lah.yeah, somehow we'r not a doctor, which ppl respect upon u said ur profession kan.sedar diri.sobss.

please do understand well,dun narrowing ur mind, dun dun.it hurt us indeed.=(

stop emo-ing.start the stories.king of anythin'?yeah i am.:P



bila berhadapan dengan orang sakit ni, perasaan semangat tu sendiri hadir taw.paling suke bile handle in ward patient, which is kite boleh follow up progress dia setiap hari sampai lah dia allowed to discharge.salunye kat inward, kite akan monitor pengambilan makanan dia, cukup ke tak die makan ikut requirement die.kalau tak cukup ape yang kena buat untuk supplement ketakcukupan diorang.and bile patient tak tolerate well dengan regime yang dibuat ape yang perlu dibuat.semua tuuu.semua tuu.sape cakap jadi dietitian senang hah?limeploh seng~#tetibe.hehe

makanan ni actually sama penting macam ubat.kalau tak cukup, mane nak baek cepat empunya badan nye.kami lah duk kena pikiaq diet mane yang suit condition diorang at that moment taw uols.lagi best kalau dapat patient yang dari keadaan terok giloss, contoh major operation, buang perut buang usus, diorang tak boley makan orally,so kerja kami dietitian yang salu dipandang enteng masyarakat ni lah yang duk bawak kalkulator picit-2 cari requirement die, garu-2 sikit kalau duk pening bila patient x tolerate well dengan regime, pening uolss.dah jadi cam mak bapaks orang pulak kena jage makanan semua orang ni.tapi i liokee.thats why im here.ehe.*gelak sikit*




tapi sekarang aku di posting pesakit luar, yang banyak kena counseling.suke.sebab memang suke membebel.ehee.sengih sensorang.tapi tak suke bile patient degil-2, lagi-2 yang dah berumur sikit, kite nak tolong depa.tapi awat duk p ketegaq sangat takmau dengaq cakap..kadang-2 kat bawah meja terpaksa cubit-2 diri sendiri sebab nak tahan dari mencubit org takmau denga cakap kite.nampak tak pengorbanan kat sane.haha.sekarang bile luar waktu kerja terus jadi pendiam sikit.sikit lah.sebab air liur rasenye banyak dicurahkan dengan patient.ehek.

borink kan post kali ni?gaye tulisan pun dah macam mak mak dah sekarang uols.ehek(gaye gelak professional baru ehe ehek.=p)






















































group D.group saye.yeah.thanks kawan-2 korang best gilak.rase nak hangkut semua jadi ahli group sem dpean wuwu.=')

p/s: maaf gambar resolusi besar tak bermakne tuan pun besar.ehek

23rd bufdey..SWEET VIDEO from incik boyfie:')

tak penah update sal bufdey dengan riang gumbire gini.
tapi sal tetibe rase nak mencoret 
terus laju2 cari belog nak tempek kebahagiaan hewhew
untuk tatapan anak cucu malah cicit i di mase depan
insyaAllah ,umur panjang=')


to my other half, my sweetheart, my dear,
tenkiuk tenkiuuu tenkiuuuu
for the suprise sweet video ever3!!!!
and kat geng2 beliau yang gigih mmbantu farah ,tqa, topek yg comel2 belake.
rase cam nak ghigit2 je korang nehh taw!!tsk tskk=')


and of course thanks jugak untuk 'mee goreng' u yang tetibe jadi blueberrychiz SR tu kan.ahakkzz='D

tataplah video ini i suke giler sumpah rase nak tarek ayah suruh jadi wali skrg jugak bhahaha gatal tak menyempat haha:"D


u sangat comel okey 
even i salu tuduh u x pandai beromantik kah3
ehem.you, listen to me....
i..i..i..errr i love you, farihin fattah*blushing*

opss terjiwang pulopp kekekekeke='D
bye!lari laju2 sembam muke kat lantai MALU=.='


the 2012 raye.the kueh raye.the gambar raye.

4/9/12...hari raya ke berape eh? HAHA dah tak ingat dah. sebab kehidupan dewasa ini dipenuhi kesibukan melampaui batas.hewhew.bahagia ade kat besut.dah tak ingat dah dunia luar..!:P

so then, hari raya still kat gombak hari tuu, meriah even tahun ni rasa paling coolest, tak kesah ade baju raye sehelai pun.and one more thing tak beli tudung raye pun.mix and match sahaje tudung kuliah yang bertahun2 peram dalam almari tuu xD INI SERIOUS.kahkah.rasa best sebab dah pandai x kesah sangat benda2 dunia ni (:

umi, the sweetest creation in d world=')

sisters.apart from that, dy ikut muke bapak, kite ikut muke makpak.kehkeh:P

hero2 kurang gagah.hewhew.ayah.me miss you.paham tak?wuwu=')

btw...since two weeks before raye aku dah start practical kat hospital besut..nak tahu, sebab semangat nak buat kuih raye.aku sanggup ulang alek balek umah setiap minggu sebab nak teman umi wat kuih raye.!HAHA
umi lah, salu taw col buat cerita sedih mengadu takde kawan nak buat kuih.sanggup ni naek trun bas 9 jam semate awak tuu umi.hewhew.comel tak umi?peluk kang kang!hihi
 

ni semperit.cherry takde.letak love love hewhew

ni biskut ape tah.tapi d taste is nice.love lagi.erkkk=.='

tart nenas buatan tangan amatur kuh setiap tahun.hewhew

gambaq goyang..satu gamba jaa.tibai laa.cornflakes madu..perghh tahun ni sedap siyess=')

my crystal ball.kalerful.kamera ni gmbaq tak terang laa.abil je duk ulang alek sepinggan2 makan.adek2=.='


eh ade gamba raye lagi kah?haha.see mase raye aku ngan atok sebuk tengok buku resepi.haha=')..ni atok i .die mamak taw.ade darah mamak gitewww;p       




tahun ni semua kuih pun kena bancuh sendiri, tekap sendiri, bakar sendiri.umi?owh die teman di dapur bersembang je.haha.cehh dengan alasan aku dah besar.kalau asek duk tekap je bile nak pandai!haha.banyak lagi kuih laen, terlupe ambil gamba je.tu je kot cerita raye?>,<


eh, ni post raye ke post kueh raye?haha.seriously, jiwe kuh dah maken jatuh cinta dengan dunia masakan.=').baibai!

tragedi berdarah di hari exam memasak

lame giler post ni kat draft, takpe takpe=.='

**************
kalau nak amek dietetik, kite kena datang dengan pakej taw, kena suke pink, pandai menjage anak dan mendodoikan suami.(macam i macam i) LOL. gatal kan, intro terus gundah gulana nak pamer kegedikan.hewhew='D


dietetic, mustahil takde exam masak kan?so here goes menu yang aku pilih untuk buat masa exam aritu.menu pilihan hati haruslah senang gilosss,
1) chicken congee (bubur ayam je pungg)
2) pengat pisang modified (ganti santan dengan susu:))


aku pilih soft diet, sesuailah kot aku rasa untuk patient gigi palsu tak well fit+kencing manis+hypertension+sakit jantung, aku rasa lah, TAPI lecturer x rasa pun, tsk=')



senang kan?saje taknak susahkan diri, tengok, dapat siap awal (masak sejam je,kembang kuncup rase macam nak apply masterchep:P), tinggal lagi sejam masa nak tamat, aku dah siap, riang gembire mengemas tempat, walhal orang laen tunggang langgan ketuk periuk lagi=D



          1) Chicken congee
aku tak paham kenape gamba ni nak jadi senget biarpun dibetulkan seratusdoblas kali.
agak2 kalau kena pelempang seribudas ada betol kaa?-.-'




2) pengat pisang modified,
 sape suke susu boley suke kot bendalah ni:) tapi huduh sket sebab dah wrapped=.='


usah kau kira panas hingga ke petang, mendung muncul lagi T________T

*******************
CHAPTER II
:p

time takde keje buat2 hiasan carrot,
tangan berusaha keras drift nak memotong
bajet terer nih hiyah hiyahh mate juge bersinar2
menjeling bubur yang sudah menampakkan kejayaan di periuk.
tiba2 zassss..rasa pedih, 
jari jemari kiri.jari jemari mak.jari jemari mak uolss T^T
nampak cam jemari masih jelita, biarkan disitu,
so terus gigih memotong.zzZzz


muke bajet cool lagi ni, agak2 takut membe depan perasan bajet cengeng,
sakit berdenyut2 gua tahan beb, tangkap dalam wa cakap!
sekali tengok betul lah, darah stat menitik nitik
bukan satu.bukan due.tapi empat jari sekaligus wa bantai potong haritu!
kahkahkah=")

chef knife pisau gedabak
baleng kat kambing pun tergolek2 lari lah!tsk




ni plaster mintak due je ni, sebab due jari tu paling kronik.
taknak mintak lbey nanti maluuu.-.-'
tak cool lah, ntah2 pegawai sains ade adik kacak rupawan
tengok jemari mak kian kurang kejelly*gediks*, kurang potensi beripar duai.kahkah
kidding2 LOL



selaen jari obes paling hujung, sume jari kiri dilukai, due lagi nampak riang di gambar atas,
balek bilik, Allah je tahuu nak,
terkopek berdarah2 giteww.,
luke nmpk kicik punyaa, tapi dalam kot!
tapi lagi ,mak tetap tabah
mak tahu ini ketentuan takdir=')
setitis pun air mate mak tak bergenang.tu yang mak terharuu=')
cehh rasa cam lisa surihani mengalunkan skrip pulak.kahkah=.=
pengalaman!!!, manetaw jadi masterchef selebriti fofular uol ke pasni.
kalah AA idola uol tu taw.kahkah


p/s:tunggu gak ade tak si perasa2 makanan i jadi mr/mrs drac ke siong ke, tapi alhamdulillah sume selamat sejahtera haha.shhh rahsia kite2 taw:P



panas.hot.

salam,
lame x update tibe tibe nak update.
zulaikha biasalah time nak final baru nak ingat belog.:D

panah dering ganurian cakap cuaca lening,
bile panas mulut merungut, tangan mengipas2
tak cukup satu kipas volume 5 pasang guna pulak fan laptop.errk?=.='
complaint muke hitam tempek bedak sejuk siang malam takde effect, tsk.

satu hari balek kelas ngan kawan muke hepi senyum doplohpat jam
muke aku je masam.ye lah, panas pukul tige petang tak bawak payung.
baju basah peluh cam tsunami tujuh malam, badan melekit
lagi,kena panjat 4 tingkat semate nak sampai bilik.
hati kumat kamit marah sini sana
semua tak kena
panas peluh hitam tudung senget.ehh sempat lagiii=.='

tetibe kawan muke senyum doploh pat jam keluar suara comel kecik'
alhamdulillah.syukur ya Allah.panas nye hari
tapi takpe kalau salji nanti susah pulak.
arhh bestnyer bilik tingkat empat takyah g senaman petang2
dah dapat exercise free tiap hari.
sambil senyum telinge ke telinga

aku?terpana.ouh.bersyukur nya dia.tak menghargainya aku.

p/s: benda nampak kecik tapi kadang nampak bezakan kita bersyukur or tak.tepuk perut tepuk kepala tanya lapar ke tak?ehh cam tak kenaa je.kbai!=.='

identiti individu kawan muke senyum doploh patjam terpaksa disorokkan
bimbang traffic jam nak isi borang masuk line.
kbai lagi.

ct cool je pakai purdah panas hujan.
itu ohsem!


late night pray.

larut malam..
teringat....

masa lalu,
harap kamu  bahagia bukan seperti semalam,
ade hikmah kan?:)

yang satu,
kalau saya cakap saya serius,
sebetulnya saya serius,
percayalah:)

Bismillah,
semoga yang ini yang terakhir.
Allah ada jawapan untuk setiap doa.:)

p/s: pengalaman sebetulnya mematangkan.

cekodok.

sunyinya hidup bila semua orang pun tadop kat rumah.
tetiba teringin makan cekodok ngn keropok lekor ngan goreng pisang ngan cempedak goreng ngan err banyak sangat ke?
tapi paling teringin kat kuih hitam lengum bulat bulat tuh.
bukak fridge yang ade cekelat je.
mustahil ade cekodok bergolek dalam tu T-T
cekelat pun cekelat lahh.huwaaaaaa


umi cakap aku cam pompan mngandung je.mengidam tu nih.kahkah
merepek, tepuk perut gendut
minum air banyak banyak dengan harapan imaginasi cekodok hilang
pergh, sungguh menyeksakan.


kenape mesti cekodok?
takde yang lebih cun ke aku nak minat? T-T

post emosi bulan separa penuh.

Salam, 


lama gilerrr wa tak taip kat sini derr!!
al kisah lappy buat hal, google ape kejadah tak kasi aku even nak log in belog, twitter (ecehh gebang ade twitter lettew) dan medium hiburan seumpama dengannye. Nasib facebook still boley bukak, terase lah masih remaje jugak hewhew'




so, dah lame tak hupdate nie mak malas nak coret panjang lebar (padahal memang uncontrolable pun idea curahan bak sinar bintang takkan padam, wah giteww puitis.kehkeh)...




just gebang pasal diri, life so far hokeyy( bajet artis), pakwe sihat (sifat gedik sungguh mazmumah), tapi sesuatu je tak hokeyyy..




ingin menegur sesuatu yang aku rasa tak perlu aku fikirkan pun, because wasting time nak fikir sesuatu yang menyemak kepalehotak, serabuutt.serabutttt..kerja membukit lagi. tapi satu je lah nak pesan kan....




kite ni kadang2 memang lah suka orang pandang baek2..so so giteww kat kite..lagi lagi yang tersayang kan..TAPI,  kalau nak suruh orang kesayangan kita pandang baek, mulia, penuh sifat mahmudah pun, mungkin tak perlu lah sampai nak memfitnah orang untuk satu benda yang orang tu tak buat pun kan. its hurt u know. kau dah pernah buat orang tacink2, robek sana sini, dahtu tuduh orang tu yang buat taik kat kau?is it fair? taik akan dibalas taik.tak mintak.tak payah karma.pesan aku, belajarlah jadi manusia yang matang.it is more than enuf.stop playing games. be a MAN. 


chaoow!


p/s:banyak betul ragam orang kat dunia nih kan..letih kengkadang.okey fine. diri senirik pun x perfect,cubit diri sampai pink.kbai!

today my life begin.







best kot lagu nih.teros melted kat bruno mars -.-'


I will break these chains that bind me, happiness will find me

leave the past behind me, today my life begins,
a whole new world is waiting It's mine for the taking,
I know I can make it, today my life begins




 bile rase diri bongek...dengar ulangulangulangulangulang... @_______@
wahai kejayaan come to mama,come to mama!


***besok biostatistic,luse MNT II, tulat research methodology and last *yahoo* pharmacology.mula menghantukkan kepale ke dinding dengan kelajuan maksima.urghhh. *_*        ****