Friday, June 17, 2011

sekarang dah letih pun nak tulis jugak tak kira.-_-"

Assalamualaikum :)

dah kenapa ntah aku nieh, serius aku macam ada sesuatu kekacauan jiwa taw.cam sume benda aku nak cerita kat belog.yeah..im starting to treat my belog like my own bestie!sumday semoga anak cucu juga cicit baca lalu owaaah.gempak kot nek aku dulu.gebang gila semua benda nak cite kat belog.ERRK?-_-"



ok, experience hari fes kerja memang kita akan buat satu penilaian yang kau akan ingat cam kau jatuh cinta pandang pertama, haruslah muka tersebut di cop cop kat kepala napa awak hadir di mana mana nie.ok aku sangat distracted.jangan nak mengarut esok kau tue keje pagi.nak aku tidurkan atas laptop ke?grr.


emm.dunia luar sangat lain lah bagi aku.apa yang aku fikirkan selama ni memang tak ah.rupenya selama nie hanya  noob jadi budak belajar medical line, tapi habuk juga tiada dimana mana,mak dah lap setiap saat, 
boley dapat anugerah pekerja gigih tahun ini.


apa yang aku nak cerita?


1) dunia luar, orang luar sangat inesen bagi aku.untuk kawan2 yg sama2 amek medical line, mereka x 'sebijak' yang kita sangkakan.aku pun baru tersedar, betapa dorang sangat senang nak relies on somebody punye ilmu kalau bab hal kesihatan.aku rasa sangat KURANG bila sekarang.so, pastikan kita jadi cukup mantap, lengkap, bersedia n cube nak jadi sempurna keyh.kesian orang weh, dorang harapkan kau.takkan lah kita nak bersandar kat ilmu yang biasa2 je.wuwuw.naek sem saya akan belajar lebih gigih *gheget2 bantal* T=T



2) fes day kerja dapat jumpa dengan customer muka baek tapi drug addict!bukti? aku dengar conversation dia nak deal 'bisnes' ape ke hey nye yob?bincang speaker on.speaking kunun.kau ingat aku tak paham?ampun2 kita bukan sengaja buat2 lap tapi dengar.kehkehkeh.beli picagari banyak2. alasan? nak salurkan cecair ye pakcik?pandai!clap3



3) masa buat ujian blood pressure kat sorang makcik nie.sekali dia dapat 148/97 tinggi weh!normal 120/80 . saya hanya mampu comment *tinggi ni makcik* perluke makcik dengan pantas rapping terang panjang lebar and marah marah saya,makcik tahu, makcik kerja hospital ok.alaaa tinggi ni mesti pasal makcik jalan2 tadi.jalan2?erkk.penat sangat ke makcik?FINE. saya tak keja kat hospital lagi.makcik menang.CUSTOMER IS ALWAYS RITE1000x!!! *air mata merembes shelow2*.=')



4) satu hari nanti bila dah deal dengan patient sebenar, mesti lagi banyak ragam kan.tiba tiba rasa tak sabar, nak improve diri and berkhidmat untuk sesama hamba Allah.mula terfikir untuk sambung belajar habis degree.and aku jugak sedih gila bila fikir berapa percent je dari 4 sem yang aku belajar nie melekat betol2 kat otak.sedih betol. betol lah orang cakap, pencapaian bukan berdasarkan grade kau.realiti tak semudah menjawab kat atas paper.ilmu kalau setakat baca memang akan hilang and pergi membawa diri tsk tsk.:(



saya dah pandai cari bahan ilmiah kat google sekarang.waa. saya yang jiwang?maaf, dia sudah mati semalam.:)


eh, ini khas untuk sarimi.eh buat susah2 je puji mak kat page nie.yang rebutan mak mentua paling mak setuju!kah3
=,=



13 comments:

afiq zulhilmi said...

awk sabar la manusia ni byk ragam.. yg penting kita happy dgn kerja kita, bila happy dgn kerja, semua benda pahit jd best..gudluck k jgn nk kua2 air mata if kena mrh..hehehe

Afyfa said...

wah femes lar u ni... hehehe nak sain nak sain...

[i.dont.know.who.i.am] said...

keje kat mana ika???

BP ni varies skit...utk elderly kdg2 slightly higher pon normal...

n BP ni kan in range...a lot of debates lg brape normal range...yg optimum mmg la 120/80....especially kita nk maintain yg tu....

kene refer blik BP range brape ek...n certain hospital, aku x clear sgt dgn diorg pnyer target BP for their patient..kene refer clinical practice guideline[CPG]...kdg2 they follow different protocol....

xpe la..kita kan blaja lg.....

kitaorg yg wat research psl jogging pon kne tnya dgn soalan2 dietetic..haha..miyak zaiton la..garam la....aduh...ni rasa nk seret ko skali, bole consult future dietitian....hik2...


chills ika..ni lah experience.....

nasty girl said...

bersabar ye syg...hehe...i d cni sntiase menyokong kerja keras u utk membela nasib bersame n ank2...

aishah rahman said...

akak..err..nak komen ape ek???macam tak paham jke entry ni..haha.. siyes loading la nih..

zUlaikha rAzak said...

abe:hahaha..maneade.insyaAllah masih btahan...:)

zUlaikha rAzak said...

k.afy:hahaha..u mgade!padahal diri sndri lagi hot kan?dush3...

zUlaikha rAzak said...

shimon: ak keja kat vitacare pharmacy :)

waaaa..baeknye shimon!!!!tharu sobss sobss..

ouh3, baru paham skrg..dahtu kalau kes makcik ny shimon.kire dy normal or wat eh???
aku takut taw skrg..lagi2 kalau pt yg knowledge agak tggi, lagi tanye macam2...grr

zUlaikha rAzak said...

bf i kimon: waaaaaaaaa..syg i pun da dpt keje!i sukeeeeeeeeeeee gile!!!tahnx syg..u too.mari kumpul duet untuk anak!^^,

zUlaikha rAzak said...

eca:haha!ape yg tak pahamnye.adekah akk mgunekan bahasa keling?ngeh3

[i.dont.know.who.i.am] said...

kalo mak cik tu mmg ada history of hypertension...BP mcm tu might be ok....then, dia defend siap ckp dia jln sume tu...biar lah..

tapi, in case la mak cik tu dok dlm ward, dah kene makan ubat dah tu..laju je staff nurse taruk ubat depan dia....


still its the best to stay on optimum BP....


tu lah challenge nye kita yg keje bdg medical ni...everything bole google....

ada respondent kitaorg, bole sebut procedure yg dia wat kat IJN dgn betul lg, coronary bypass, stenting sume...BP, siap mention 'systolic' lg..x hebat tu???


mmg kene prepare fizikal mental la..haha

zUlaikha rAzak said...

ouhh..camtu eh shimon...ok2..ak try ikut pe yg ko cakap..tapi agak pening camne nak terangkan kat pt yg bile dorang nye systolic pressure higher dari optimum, and diastolic pulak lower..pt tanye ak nganga je..kah3


wooo..mmg sgt chalengging n kena latih diri pandai jawab n cukup ilmu..-_-"

zUlaikha rAzak said...

ouhh..camtu eh shimon...ok2..ak try ikut pe yg ko cakap..tapi agak pening camne nak terangkan kat pt yg bile dorang nye systolic pressure higher dari optimum, and diastolic pulak lower..pt tanye ak nganga je..kah3


wooo..mmg sgt chalengging n kena latih diri pandai jawab n cukup ilmu..-_-"