Friday, December 23, 2011

saya.mereka. dan master chef =')

Assalamualaikum..
hello hai vanakem.




just short update.MUNGKIN?-.-'.


al kisahnye semalam berlansunglah simulation memasak kitorang.cam yang aku cakap kat previous post, untuk exam kali nih..kitorang ada exam memasak same ok.tak ke macam master chef tu sobss. ok waktu 2 jam memasak tamat sile undur due langkah semua orang.EH chef Riz pulop?




untuk simulation ni kitorang kira macam latihan before exam betol2 minggu depan lah.sebijik sejibik je rules term and conditions mace final nanti.just masa penilaian tu markah tak diberikan lah.cume seribu kekejian diberikan kalau kau masak, ayam pun mengaku puasa setahun.kehkehkeh.




ok, untuk exam nih kan.korang taknak taw pun nak gtaw jugak.ta kire!!aku dapat hidangan barat ok.sobss.masa praktikal lab kemaen haa complaint2 kata apa kejadah setiap minggu pun group aku asyik kena masak hidangan melayu. 




minah saleh cenggini haruslah masak makanan sendiri , tak ke gitu??-.-'aleh2 waktu kebaratan yang ditunggu tibe juga.dapat time final teros.amekau!yang tak pernah buat lah nak kena buat kan time final ni.grr.apelah naseb ouh ouh ='). aku kena masak ni weh untuk final:




i) Fish and Chip
ii) Tartar sauce (sauce die)
iii) Coleslaw 
iv) Potato Chip (french fries je pung.name kemaen nak kembar fish kecip kecip..-.-')
v) last, Doughnut beserta ganache (kire cam topping die lah) chocholate almond!


and here hasil masakan aku semalam.


        fish and chip meal, BEFORE   *ada maksud before tu,nantikan.jeng3*










                                                                                                             AFTER fish and chip..................................................eh?silap ke?=.='






hehehehehehe..ok ok siyes ni.serius serius..sejuta keseriusan.ni haa..after fish and chip.
:
:
:
:
:








adekah beta silap lagi?kehkehkeh.ok sile jangan bermain lagi sebelum seribu sepakan diterjah ke kepala anda ika.kahkahkah.nie lahh.






ini lah gambar after.ini serius.

dah kenape kemaen nak before after?ouh yang before tu harusla aku tersalah susunan serve.kehkehkeh.
ade ke patut mengelabah punye pasal dah tak dapat berfikir rasional coleslaw letak dalam cup soup.
jadik after ni lah serving serve yang betol .selepas ditonggang terbalek kan lecturer aku masa time penilaian dan bebelan.=')


comment:
masa masak fish n chip tu aku down okey.kan kena potong fish fillet tuh bite size je, then masa dah disadur ngan batter (tepung salutan nak buat F&C lah) aku goreng lah. tetibe lab staff tanye,.ika awak buat cucur a.k.a cekodok ke?wuwuwuwu.adekah F&C dah sejuta kejayaan di modified aku jadik 
CEKODOK CHIP?tsk.tamo kawan  tamo kawan. TT________TT


tapi masa lecturer comment die cakap sedap.*kemaen sambil comment sambil makan ulang*.eh.kuncup hidung bentor.dah tuh kembang balek masa kena comment kaler ikan n potato chips kurang perang.

btw, baru taw.senang je buat F&C .kemaen beribu ringgit abes kalau makan kat kedai before nih.=')


ni pulak rupe bentuk doughnut yang ta berape nak chun lah.
malu sebagai tukang buat =')



overall, lecturer comment kater lembut okey.tapi spoilt totally kat ganache die!(saduran cekelat tu ahh grrr!)
mestilah masa ta cukup, aku kemaen berlari ke sane sini mane nak menggoreng lagi, mana nak potong sayur  untuk coleslaw and tartar sauce lagik.mane nak lari g bentuk doughnut lahh.untung penah jadik sprinter dulu.






aleh2 baru ingat.EH. adekah terlupe nak wat ganache??errr,dah lah patut buat awal pasal nak chill kan bia die at least boley coated sudu.tsk.nasik dah jadik bubur hangus. haruslah ditonggang je walau maseh tak likat ke doughnut.sobss.doughnut comey yang baru digoreng terus berubah jadik pemenang doughnut paling huduh di dunia yang fana.sobsss.tsk tsk.maafkan beta.beta ta bersalah.cekelat yang bersalah dalam hal ini! ='D






btw, simulation ni siyesly banyak mengajar aku macam2 hal before exam betol2 minggu depan.tapi sumpah cuak, mane tak oii.kau kena siapkan semua benda nih dalam masa sejam setengah je?omaikaiii..boley tak posisi calon zulaikha bt abd razak diganti oleh chef wan pada hari final tersebut?,kbai.=')






btw, guyss.wish me luck!t aku hupdate laen pasal final pulak.*tutup lappy lelaju.study notes menggunung dah menyeruu.yuhuuuuu~~~~




*eh, tadi cakap short hupdate je ika???-.-'.*.







7 comments:

sembang kemas said...

weh ngosh nampak macam sedap,masin tak?

kahkahkah

[i.dont.know.who.i.am] said...

lapar..


p.s-dh invite thru ur email :)

zUlaikha rAzak said...

@SEMBANG KEMAS:
HAHAHA..cenggini punye sedap ade pulak tanye soklan x berasas.
op kos rase seimbang ta masin x manis x pahit nggat.dah pas kawen dah.kekekeke:P

zUlaikha rAzak said...

@shimon:...lapa?nak i masak kan ke?hehehe

kau invite ape shimon???ta dapat ape2 invitation pun?=.='

Qaseh Puteri said...

haha..makin pndai msak la kakak sy ni.. nnt anyam ketupat ea.. bru nmpk ke'melayu'an.. ni western jek..

zUlaikha rAzak said...

HAHAHA..eh ape pulak..kite beli ketupat instant je...kater dunia dah moden?kekekekeke;p

farah hafizah said...

haha.hahahahah!ade plak fish yg dah siap dipotong2 mcm ckodok.takpenah aku tengok.macam naget pon ade.