Sunday, June 13, 2010

pssttt,,.sy ade rahsie,ngeee~~


sy ade rahsie..betol..betol x tipu..ngee
shhhhh..atok sy ckp,ny rahsie keturunan,so.mmg xbley wat men2 dowh!
takut3..pssstttt..kalo sy cter kat kamu sume..bley caye ke x kecoh?
korang xkan wat pngumuman kat satu kg kan?ok,good..haha
nak taw ape rahsie sy??ngeeee..promise x terkejut o tguling2 bak kambing cute yg frust?
bley caye kan..ok,jom kite bongkar rahsie sy....ngeeee<3


rahsie itu adelah..adelah..adelah

>>>>>>B.E.D.A.K S.E.J.U.K<<<<<<<
oh no,..ngahaha..besh x?;p

okieyh,sek2 wat post sal wish bday lar..n wateva thing lar..
sok,kali ny,kite wat laen dari yang laen pulak k?
ok..mari kite belajar wat bedak sejuk bsame sy..heee~~
(psst,ini siyesly resepi keturunan belah ayah ak,x caye tnye atok ak..hehe)



step 1:
beras (seberape yang korang nak)+air (lebih dr kuantiti beras)
>rendam dalam bekas yg ttutup.
>rendaman ny lagi lame lagi bagus,(pesanan ikhlas atok aku..)..at least,more than 5months 2 get d best result:)
>lepas nampak beras2 tersebut dah hancur n jadi cam lumpur likat
yg berwarne putih biler dikacau ,means dat,dy dah sedia utk dititik.


step 2:
b4 kite proceed ke next step.
make sure korang prepare kan bnda2 spt d bawah..

1.kaen yg besar(tmpat nak titik bedak), 2.bedak yg dah direndam dan dikacau, 3.benda utk menitikkan bedak(contoh,seperti benda yg berwarne hijau d bawah)

step 3:masukkan bedak yg masih cair ke dalam bekas penitik, dengan penuh lemah lembut n ayu persis gaye model d dalam gamba d bawah ok?hehehe.

step 4:ok,skrg,kite boley proceed ke step menitikkan bedak..kalo boleh,bak kate atok,lagi kecik n bulat bentuk bedak 2,lagi cun!(psst..stail x care sy menitikkan bedak?heee~~)

step 5:biler bedak sudah abes dititik dengan jayenye...bia kan bedak2 tsebut kering dengan riang n independent nye kat atas kaen titikan tsbut ok?
(p/s:jgn gedix2 nak pegang bedak tyme x kering lagi,tangan kamu musuh mereka!haha)

step 6:biler bedak sudah kering,(make sure kan betol2),kikis bedak dengan penuh hati2 ngan muke yang penuh kompiden!

step 7:bedak2 yg sudah dikikis,mestilah dijemur di bawah matahari yg terik,utk mmbuang kuman,bakteria mahupun virus yg x berperikemanusiaan tsbut ea kwn2..hehe:)

step 8:selepas seminggu,boleh lar masukkan bedak yg kering2 tsebut kedalam bekas yang molek2..at least,klo nak pemakaian yg lebih bkesan,tggu lagi another 1 month.terngiang2 atok pesan,kalo terus pakai,takut muke gatal2!naseb!xtaw2..haha


gamba ny contoh bedak yang dah siap,ntok kesan yg wangi,letak lar daun pandan,o bunge1 yg wangi(contoh:bunge melor),bukan minyak wangi pliz!!!;p

p/s:abes sudah kelas aja mgaja kite ari ini.byak kan step nak wat bedak sejuk ny,2 lar..korang taw pakai je!xtaw kepayahan owg2 seni cam aku ny(giler tibe2..haha)..psstt.kalo ade pe2 pertanyaan,jangan memalu untuk bertanye ok?aku ny,pemurah org nye..ngeeee:),cop,bedak sejuk sgt membantu untuk putihkan muke!siyes!aku ari2 tempek kat muke!cool gile..mari kite bsame2 jadi hantu tempek!!!^^

6 comments:

geunma said...

ooooo.....da bley jd tauke bedak lah ko...hak2..... btw.... jum2 kt blajar wat kek....

zUlaikha rAzak said...

hahaha..cantek itu penting ok isma?hahahah
oit..nak jugak..kc resepi..kite try..t blek msg2 bawak..deal?:)

~ecam~ said...

adakh akn bedak sejuk ni bley mengubah kambing mcm kamu ni jd cntek???

zUlaikha rAzak said...

ikram ngosh!!!!
sek mencemburui kejelitaan ak je!haha

.:sao:. said...

ong bg aku satu bekas!!hehe

zUlaikha rAzak said...

sao:haha..tade..t ko g putih dr ak..*dengki*haha