Sunday, December 2, 2012

perjalanan menjadi dietitian di sem 7.ehek

Assalamualaikum.

testing testing..lame x mencoret kat sini..rindu!:)

yeah, semangat nak mencoret sebab hari ni start new posting which probably our last posting for this sem okey.nampak tak kat situu.kalau nak ikutkan berapa bulan je lagi nak grad.rase macam baru je masuk sem ni, haihh sekali dah nak habes pun rupenye.

hectic life, stress no ends, etc nampak nya dah semaken sebati dengan aku and kawan-2 sekelas kot.yeah, like one said, we're pioneer, first batch kan. pay less expect more..damn unfair--'

penat weyh.practical sampai maghrib baru nak jejak kaki kat bilik, mane nak pikiaq pasai final year project which is hanging macam roh tak diterima bumi.malas nye nak pikiaq.mengeluh macam bontot ayam u know, once u start it will never stops.so i better off this.

well said, bile kite mengeluh, orang mesti keep on questioning.eh dietitian je pun, keje bercakap sal makan je pun, ape yang letih sangat tu.kadang-2 tersentuh jugak hati yang tak berapa pandai nak sabar ni.dari zaman belajar weh, ni dah ke zaman nak habes belajar dah.kenape nak persoal kan bidang kerjaye kami.bile kena jual-2, bile kena masak2 orang mesti cam perleceh, dietitian ni macam tukang masak hospital pulak itu lah ini lah.yeah, somehow we'r not a doctor, which ppl respect upon u said ur profession kan.sedar diri.sobss.

please do understand well,dun narrowing ur mind, dun dun.it hurt us indeed.=(

stop emo-ing.start the stories.king of anythin'?yeah i am.:P



bila berhadapan dengan orang sakit ni, perasaan semangat tu sendiri hadir taw.paling suke bile handle in ward patient, which is kite boleh follow up progress dia setiap hari sampai lah dia allowed to discharge.salunye kat inward, kite akan monitor pengambilan makanan dia, cukup ke tak die makan ikut requirement die.kalau tak cukup ape yang kena buat untuk supplement ketakcukupan diorang.and bile patient tak tolerate well dengan regime yang dibuat ape yang perlu dibuat.semua tuuu.semua tuu.sape cakap jadi dietitian senang hah?limeploh seng~#tetibe.hehe

makanan ni actually sama penting macam ubat.kalau tak cukup, mane nak baek cepat empunya badan nye.kami lah duk kena pikiaq diet mane yang suit condition diorang at that moment taw uols.lagi best kalau dapat patient yang dari keadaan terok giloss, contoh major operation, buang perut buang usus, diorang tak boley makan orally,so kerja kami dietitian yang salu dipandang enteng masyarakat ni lah yang duk bawak kalkulator picit-2 cari requirement die, garu-2 sikit kalau duk pening bila patient x tolerate well dengan regime, pening uolss.dah jadi cam mak bapaks orang pulak kena jage makanan semua orang ni.tapi i liokee.thats why im here.ehe.*gelak sikit*




tapi sekarang aku di posting pesakit luar, yang banyak kena counseling.suke.sebab memang suke membebel.ehee.sengih sensorang.tapi tak suke bile patient degil-2, lagi-2 yang dah berumur sikit, kite nak tolong depa.tapi awat duk p ketegaq sangat takmau dengaq cakap..kadang-2 kat bawah meja terpaksa cubit-2 diri sendiri sebab nak tahan dari mencubit org takmau denga cakap kite.nampak tak pengorbanan kat sane.haha.sekarang bile luar waktu kerja terus jadi pendiam sikit.sikit lah.sebab air liur rasenye banyak dicurahkan dengan patient.ehek.

borink kan post kali ni?gaye tulisan pun dah macam mak mak dah sekarang uols.ehek(gaye gelak professional baru ehe ehek.=p)






















































group D.group saye.yeah.thanks kawan-2 korang best gilak.rase nak hangkut semua jadi ahli group sem dpean wuwu.=')

p/s: maaf gambar resolusi besar tak bermakne tuan pun besar.ehek

5 comments:

Qaseh Puteri said...

akak........

ayub zainodin said...

hukhukhuk...

1st batch dietetik unisza...semoga dpt membawa nama baek unisza dan berbgga dengannya...hehe

mtk hospital mana?

munira muhd isa said...

no such thing which dietian is not important kak ika...
sy sgt memerlukan dietitian...
sy slalu terkial sorang2 bile specialist tanye diet utk renal failure,,and bla2....

be strong dear..x lame dah...
pasni boleh melompat dgn topi graduation dulu dr kiteorg...

outbound malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Perbedaan di antara kedua golongan ini adalah golongan pertama benar-benar hidup, sementara golongan kedua hanya sekedar hidup apa adanya
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ..

::CIK LYNN:: said...

saya paham sebab saya pun seorang dietitian...be strong! :)