Thursday, May 26, 2011

tak puas hati.huhh!

Assalamualaikum..:)


gambar harus tiada motif.XD

masa aku still bekerja kat mokhdar baru2 nieh..aku tiba2 terdetik nak tulis pasal sesuatu nie.sesuatu yang aku rasa sangat rendah diri sebenarnya nak ulas.yelah aku bukan ustazah lengkap ilmu agama kat dada malah cara pemakaian aku pun tak lengkap sebagai muslimah sejati lagi.tue aku tak mampu nak sangkal.:")

S.O.L.A.T.
orang sering tanya apa khabar kau.
tapi kite pernah tak didedahkan dengan soalan,
apa khabar solatmu.
sudah cukup lengkapkah?sudah cukup sempurna?:)

aku kerja cam warden jugak, so setiap pagi harus kejut semua student bangun, solat berjemaah, dahtu kau nak tido balik.sile.takde mak nak bebel kat kau, hoi jangan tido pas subuh, rezeki berat blablabla.takde takde.tapi senario yang aku tengok berbeza, bila solat, ramai orang mula malas, mula nak cari alasan itu ini.
padahal kalau korang kira sangat, bape lame je masa kau nak amek untuk spend sikit untuk Allah yang bagi kau segalanya.hidup kan kau.bagi rezeki kat kau.aku sedih.serious aku sedih bila tengok certain yang makin lalai untuk laksanakan kewajipan yang paling asas dalam pembentukan muslim nieh aku rasa.

wut, u want more?here u r bebeh.=,=


aku pun bukan nya perfect sangat.woo..tak tak.aku mengaku, time study week selalunye, sangat nampak jurang kelemahan ketara, pasai nak kejaq baca untuk peksa, subuh cheq campak pukul berapa.aku pun kesal bila fikir2 balik.ye lah, kita belajar nak dapat redha dari-NYA, tapi lain pulak jadi kan, makin tambah dosa.ishh..palitan dosa tak habes2 T_T

solat, tiang agama.semua orang tahu.kalau rumah kau takde tiang ape jadi?see..semua orang tahu.tak jadi lah.sama macam kita nie binatang.tak perlu solat.tapi mulia sikit ape dorang.dorang salu kot berzikir, kita je tak dengar, kita ada?.:).ramai orang, bila keluar, rasa cam benda nieh sangat memberatkan.alah, karang lah.malas lah nak cari2 surau.ada ke?alah...kawan aku tak sembahyang, takpe lah kali nie je skip.sok aku janji nak penuh solat.eh, boleh pulak camtu kan.tepuk kepale.cakap ape ke bahlol pikiaq lagu tueh.sedar lah, solat ibadah pertama yang akan ditanya bila kita kembali kepada-NYA nanti.penting tak penting?:)

budak2, aku rasa harus kena ajar dari dorang dah boleh berjalan lagi.salu expose kan dorang dengan benda2 nieh.ajar dorang, biar dah besar tak liat, tak menipu or ngelat.aku rasa sweet gile parents yang ajar anak dorang solat awal.beli telekung pakaikan.alolo.sweet gile!.sejuk hati tengok.cam kat rumah aku contoh, alhamdulillah, memang penerapan solat jemaah ayah aku praktik dari kitorang kecik lagi.kecik2 memang tak suke.ayah panggil, siapa yang tak solat lagi.mai solat ngan ayah.semua mengaku dah.padahal lari kunci bilik dahtu solat sendiri.taknak solat ngan ayah, nanti ayah baca panjang2, doa sambil tersengguk2 kitorg.haihh..sek bek dah beso panjang dah pandai pikiaq,dah ok dah sekarang.bersyukur lagi ada.:) 

hye, apply jadi anak ikan mahu?:P

solat pun leh rapatkan ukhwah ape.contoh lagi.haihh..tak habes2 kan asek ayah aku je jadi contoh,mahu kombang2 lubang idung ayah donga nieh.haha.ok, sambung, aku tengok bila umi ayah aku selisih paham kan, eleh, kita boleh agak lah kan.alolo.comel lah tue kan.bila merajuk makan nak asing2.takda dah nak main urut2 manje depan anak2, sembang sampai tongah malam.lupekan seketika.tapi kan, pasai depa dah salu solat jemaah sama2, so, even gaduh pun, solat harus jalan sesama jugak.anddd..salunye, bila habis solat, cium tangan.aku tengok dorang dah boleh senyum and ok. manje2 saje nak buat anak2 jeles balik...so.?aku harap lah kan..generasi kita nanti pun camtu.solat menyatukan.rumah tangga pun aman damai.heee..^_^


umi aku cakap, nak menantu yang boleh jadi imam.kah3.aku pun suke lelaki selalu g masjid/surau.tapi sape je aku.=,=.jage solat beb.sejuk hati.redha Allah pun dapat.dunia dah singkat sangat.sama2 eh kita baiki solat kita.rajin2 kan diri buat solat sunat.tampal apa yang patut.dunia sekarang, dalam harus kuat,baru tak terhanyut.:)

jangan rasa aku bajet eh post camnie.nie pandangan aku je.peace.adiosss..XD



10 comments:

::ecam:: said...

ika..adakah ko wanita yang aku idamkan selama ini...


emm.umi2 nak anak umi ley x?

zUlaikha rAzak said...

hahaha..umi cakap takleh.anak umi tak sggup rampas hak org2 laen.hek2..:)

aishah rahman said...

wahhh...adkah ni kakak ipar yg sy idam2 kn? nk kawen kn dgn abg yg mane ek?????

heee...

::ecam:: said...

anak umi x dapat, umi pon boley la,,,opsss...hihi

zUlaikha rAzak said...

ECA:HAHAHAHA..mungkin juge..emmm..nak yg mane ek..yg bley jadi imam lorh..ade?


hahaha*muke gatai*

zUlaikha rAzak said...

ikram:oi3..jgn gitu dehh..aku xperlukan bapak tiri.jgn hancurkan kebahagiaan kami..T^T

Sarah Khan said...

;)

farah hafizah said...

bajet!ahahahah~

zUlaikha rAzak said...

tiek:..:)))))

zUlaikha rAzak said...

paah:ahhhh..sombong!