Tuesday, June 28, 2011

siapa nak kurus?baca post ini.:)

rasa macam dah lama sangat je tak meng hupdate belog.berkerjaya habes dah lah camtu ye ika?ngeh3..

emm.ok.aku pun tak boleh nak bercerita panjang  pasal besok aku pun kerja full dari pagi sampai malam sakitnye belakang,tampal panaflex selori pun takleh nak hilang sengal2 kat belakang tsk tsk.


emm lagi.itu maknanya tak tahu nak start camne ok kawan2.hehehe.ok kita bermula sekarang..


muka nak siyes je kan..-_-"


siapa yang ada or pernah ada masalah berat badan? yang keding takyah nak mengada nak angguk2 jugak.ok kita bercakap dengan sangat sangat serius sekarang.alang2 aku pun amek satu bidang yang tak asing lagi pasal diet and pemakanan.even kalau orang tanya, ika belajar apa sekarang.dietetik?err..tengok aku atas bawah seolah aku ahli sumo yang tak layak jadi dietitian.tsk tsk.tapi itu lansung takkan mematahkan semangat mahu bercakap ni.panjang gila kau intro.kalau karangan konfem sempat tidur bangun balek cikgu nak check.-_-"


orang sekarang cam dah sangat terpegaruh dengan iklan2 penaja contoh pakcik rozmey kau yang bajet penerbit mega muvie laku 20 juta kahkahkah.ok jangan nak mengutuk sangat lah kan.aku cuma amek sebagai contoh, lambakan banyak ubat ubatan juga produk nak melansingkan badan kat pasaran sangat merunsingkan aku.sekarang dah memang ada gaya menteri kesihatan habis dah.=')


tapi sedarkah kita kan benda2 camtu hanya indah khabar dari rupa, setakat nak bagi kau perasaan manis ilang berat dua tiga kilo sebulan yeayy dah lompat2 tapi bulan depan dah relapse ke berat asal or perhaps worsen the condition.adakah itu satu benda yang kita harapkan?setakat berat air kau yang hilang and strict diet yang membebankan perut better jangan! u might worsening the situation. elok2 sihat dah esok masuk paper orang fes yang makan ubat tapi nasib tak baek.kiook pulak. nak slim chunn punye pasal.nauzubillah
.-_-"




anda mengalami masalah berat badan?jangan khuatir.saya juga berada di situasi anda.cuti pat bulan bukan je menyeksa diri dengan rindu kat kawan2 juga menyeksa mata dari melihat diri sendiri lemak dah bertempek sini sane.muka saiz telur dah jadi saiz bola tsk tsk.aku memang sebenar nak buat post khusus untuk diet.tapi takpelah.aku buat yang simple seolah tips je dulu ok?.:)


1) tahukah kamu,lemak yang kau duk benci2 tu boleh dihapuskan dush3 dengan getaran.jadi salu2 lah bgoyah dehh.goyang jangan tak goyang kak.tapi jangan goyang depan orang pulak.karang free2 kena tuduh ahli parkinson malaysia.=,=. 


duduk2 saja2 tu goyang lah ape yang patut, kaki tangan, sistem limfa yang salah satu fungsi nak angkut lemak tercerna ke darah pun perlukan gerakan ok kalau nak fuction terbaek.



2) simple way to loss weight.exercise!kenape? sebab dia mampu meningkatkan kadar metabolisma kau.juga mampu nak membina kolesterol baek yakni HDL, kolestrol jahat kurang, jantung juga dup dapp secara sihat:) juga mampu membina lean muscle.ouww.six pack i liokee...


30 min sehari- menten kesihatan, 
60min- mampu nak prevent dari kena chronic disease, 
90 min- yeayy ini yang kite mahukan mampu membakar lemak n turunkan berat kalau buat selalu.MOST OF THE DAYS OF THE WEEK.:)) 
nak seribu daya, kalau malas marilah ber bff dengan mat jenin.:D

kalau jog harus siyes takyah nak bajet bertempek kat pokok dah boleh kuruihh.=,=



exercise paling efficient? pastilah briskwalking iaitu jalan cam pejalan kaki negara.laju2 weh jangan lenggang kankung , berbasikal juga swimming!:).kalau malas nak keluar umah, apa kata saje2 je campak remote tv jauh2 dahtu bila nak tukar channel kena lari2 amek.takpun naik turun tangga, main polis sentri ngan adik2 mantap gak.keh3.




3) ika macam mana pulak dengan pemakanan?ok jangan nak perasan cam ada orang nak tanya aku seolah dah jadi pakar gila kan.kah3.ok sambung kalau camtu aku cadangkan pagi marilah kita berjinak2 dengan memakan oat.oat sangat bagus taw.eh nestum pun ok.sebab dorang ada fiber yang tinggi, yakni boleh membuatkan kau rasa kenyang yang berpanjaNgan, jadi makan luch pun rasa nak makan sikit je.wah, bagussnye.


malam, tolonglah jangan nak mengada amek heavy meal, 4 jam before kau tidur, kalau nak kurus elakkan amek makanan yang berat, mekdi kfc junkfood lagi no!kalau lapar minum lah susu dengan sekeping dua roti or biskut.kalau nak makan sayur and buah pun dah alhamdulillah sangat.:)


4) kalau yang diatas masih tak berkesan, beringatlah pesan nabi kita, berpada2 lah, makan untuk hidup bukan hidup untuk makan, small but frequent sudah bagus ye anak2.kurangkan porsi memakan, contoh salu makan penuh sepinggan, esok kurangkan kan lah suku sampai kita boleh menten dalam satu porsi yang layak untuk keperluan seharian kita. kalau dah melantak tapi lapar jugak, dah sekarang minum air je.tutup mata kunci semua almari makanan, gosok gigi.at least kau akan rasa eh aku dah berus gigi mane boleh makan dah.aku buat taktik ini ok.:P.



nak slim perlu ke strict makan?.ye nasi sila campak, saya hanya mahu makan lauk.ramai orang buat camni, tak dinafikan ye adik2 juga anak2, memang ada kesan positif kalau diamalkan.tapi kau jangan tak tahu,lepas dah strict berbulan tak dapat nasi, sekali dapat.haa.time 2 lah kau akan rasa nak makan nasi tak henti2, binge eating mak i panggil, dah elok turun 3 kg sekarang tambah lagi 30 kg.so berbaloi ke?minacii.makan je.pandai control sudah.:))


see, mak dan kawan2 baek mak memang makan sayur je..:P



5) sentiasa update pasal berat.timbang berat seminggu sekali ke.ok kejam sangat eh?ok dua minGgu sekali tak pun sebulan sekali, baru kita tahu kedudukan kita sekarang macam mana.baru nak tahu insap kalau tengok jarum penimbang makin ke kanan je.BMI tahu kira?ok rujuk kat sini.incik wiki akan terangkan kau.TEKAN SEKARANG.penting.sebab dari sana kau akan tahu kau kategori keding ke buntal cam aku ke, then baru nak plan berapa berat yang nak dihilangkan dalam sebulan, berapa kalori and so on.cerita banyak2 kang korang mesti nguap2.sobss takmo kawan.





ok itu yang simple, kalau aku rajin aku buat post khas yang memang akan terangkan lebih terperinci pasal tips nak kurus, supplemet yang bagus untuk diambil and alasan sekali, fakta bukan autaa naa..ok cam bias je post nie



siapa yang keding nak tambah selera makan and nak jadi gemuk sikit?
hoyeah.marilah amalkan vitamin B complex and lysine..dapatkan di farmasi yang berhampiran.eh promot ke ni kak?:P



sekarang bila customer tanya pendapat aku pasal produk pelansingan aku mesti terbayang2 nota etika dietitian yang masuk exam tu,tsk tsk. pengakhirannye mesti nasihat depa jagan amalkan ubat2 kurus ni,buat secara natural lagi selamat and berkesan.jadi haruslah ubat slim makin kurang laku di farmasi ini.tsk tsk.hukumlah saya boss,saya tak mampu mengingkari ilmu yang saya belajar.tsk tsk,T-T
boleh dapat award pelajar contoh tak?=')





kerajaan nak buat program senarai makanan sekali dengan kalori untuk budak sekolah.wow.i impressed.tapi adakah cikgu2 boleh pahamkan budak2 ape dia  kalori..haa.dah sekarang tambah tugas cikgu lagi.kalau dah salah terang kan ke lagi ajaran sesat kat bebudak tu nanti.aku yang gedabak besar ni pun baru terkial2 nak paham apa suma benda alah kalori and kaitan dia dalam diet seharian.neway,kinda good exposure,..:))

amek gamba separuh boleh nampak ilusi kurus sikit tak?=')

8 comments:

Abu Bakar Bin Hamdan said...

jogging kt taman tasik seri gombak

aishah rahman said...

xpe xpe..kt tlong tnye kan..kak ika, mcm mne plak dgn mknan?? ok da jwb td..tlong tnye jek..

kt stiap ari timbang brt bdan cm ne??ari2 adlh ari yg mngecewekan..xdenye nk trun2..oleh itu x bleh ari2 tmbang brt bdn..sobsss..

[i.dont.know.who.i.am] said...

thanks ika.info yg bguna..sy cuba ek..nak bookmark post ni...


tp ksungguhan tu susah...hangat2 thai ayam...

ika, ko taw, aku kalo rasa kenyang makan,apa aku rasa, aku rasa MENYESAL makan..haih :(

zUlaikha rAzak said...

ABU:HARUSLAH!!nak g titiwangsa jauh sgt..;P

zUlaikha rAzak said...

eca:hahahaha..bagus!ade jgk yg memahami mksd tsirat say..P

alaaa..kan dah ckp..at lis eminggu skali pas dah diet yg betol n juge eksesais yg tbaek!kamon gal kamu mmpu mgubahnye..:DDD

zUlaikha rAzak said...

SHIMON: waaahh..lagi terharu ak..t sumday ak wat post yg lagi tbaek dari ni..


satu lagi.diet tue sendiri satu term yg org salah tafsirkan meaning dy..diet masudnye je food and drink we eat n drink:).. so kalau kate nak control makan kate control diet ah..heheh


shimon..2 sume psycho je..jgn jd BM sudah..kalau nak lagi bes kan..cube buat satu idola bdn yg ko nak.tgk selalu..spaya ade smgat nak dpt body camtu:P

adaa said...

sempoilah blog awk, best tips2 tuh..hihi gud info! saya nak share cara turun berat dengan sihat..bukan kurus je, sehat skali..jemput jenguk kalo minat ye..untuk bf mom yg nk kurus tanpa jejas production susu pon ada..proven true n effective! 10kg dalam 4 bulan/kurang berat badan tanpa risiko/formula diet berkesan

Siti Asiah said...

Good Sharing awak.